Екатерина Михайлова: Станишев не може да е евродепутат за малко

Новините

02-06-2014, 11:08

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Ако не си обявиш оставката в националния парламент, може да започне процедура за обявяване за несъвместимост

Не може да си евродепутат за малко. Така преподавателят от НБУ проф. Екатерина Михайлова коментира в предаването „Здравей, България" на Нова телевизия думите на лидера на БСП Сергей Станишев, че ще замине за Брюксел като евродепутат, но за кратко. На 1 юли новите евродепутати трябва да се явят и да започне мандатът им, така че дотогава можеш да вземеш решение, обясни бившият заместник на Иван костов в ДСБ.

„Ако не си обявиш оставката в националния парламент, може да започне процедура за обявяване за несъвместимост. Станишев трябва да се откаже да бъде евродепутат, ако иска да остане депутат в националния парламент и обратното. Няма как да е и двете неща едновременно", посочи проф. Михайлова.

Припомняме, до момента се знае, че идеята на соцлидера е да участва като избран евродепутат в първото заседание на групата на ПЕС, което е преди откриване на сесията на ЕП. На това заседание Станишев се очаква официално да издигне от името на групата кандидатурата на Мартин Шулц за шеф на ЕК. След това - в оставащия едноседмичен срок до 1 юли, Станишев е заявил, че ще подаде заявление за отказ от евродепутатски мандат и като четвърти от БСП в Брюксел ще замите Петър Курумбашев. Тя е на мнение, че проблем в българската политика е, че не се казват нещата, сключват се сделки на тъмно, а се влиза в излишни правни спорове и дебати.

На въпрос има ли нарушение на закон при оттеглянето на Делян Пеевски от листата и решението на ЦИК той да бъде заличен като избран от българския народ, проф. Екатерина Михайлова заяви, че има правен казус, който е създаден от самата комисия, която си противоречи в решенията си.

Относно преференциалния вот тя коментира, че при него съществуват два риска. Първият възниква при коалиционните листи, тъй като там сметките никога не излизат. По думите й това е сложна комбинация между партии и личности и техния бизнес. Вторият риск е при малките партии, защото с много малки разлики може да бъде обърната листа, което отваря възможности за купен вот, каза още проф. Екатерина Михайлова.