Френски компании търсят варненски хотелиери за екотуризъм

Компанията "Тотал" започва проучванията за залежи на газ в находището "Хан Аспарух"

Френски компании търсят контакти с хотелиери и туроператори от Варна за развитие на екотуризъм. Това обяви Стефан Дюлае, председател на Френско-българската търговска камара,  по време на френско-български бизнес форум. Проявата, организирана от община Варна и ФБТК, се проведе днес в морската столица , а в нея се включиха представители на повече от 70 компании.

"Има  интерес  на наши фирми, които проучват възможностите за къмпингуване и туризъм с каравани и дървени къщички. В тази връзка търсим контакти с представители на варненския бизнес – за съвместно развитие на такъв вид еко почивки", каза Стефан Дюлае.

Френската компания "Тотал", която бе избрана да проучва залежите на енергийни източници в Черно море - блок "Хан Аспарух", започва работа през юли. За целта във Варна ще бъде открит филиал на фирмата,  заяви още Стефан Дюлае.

"Френско-българският форум е част от поредицата международни срещи, които община Варна реализира в подкрепа на местния бизнес – за установяване на директни контакти с инвеститори. Започнахме преди месец с провеждане на българо-китайски бизнес форум, който премина при голям интерес. Радвам се, че днес инициативата също намира сериозна подкрепа", каза кметът на Варна Иван Портних, който откри проявата. Той припомни, че морската столица си сътрудничи активно с департамент Нор и Марсилия за реализация на проекти в сферите на човешките ресурси, образованието, здравеопазването, културата.

Пълен разцвет на френско-българските икономически отношения – такава оценка даде Жан-Мари Деманж, ръководител на Регионалната икономическа служба към френското посолство у нас, който бе гост на форума.  

Кратка презентация на икономическия потенциал на Варна представи Пейчо Пейчев, зам.-кмет на града, а Петра Димитрова - представител на екипа, работещ по кандидатурата на Варна за Европейска столица на културата 2019, запозна гостите с инициативата.