Обмислят поправка "15/15" в Изборния кодекс

Новините

30-05-2014, 08:38

Автор:

varna.utre.bg

Всичко от Автора

Ударилият "джакпот"-а Момчил Неков вече си бил купил билета за Брюксел

След фиаското с Момчил Неков, който отстрани от първото място в листата лидера на БСП Сергей Станишев, в левицата започнаха да говорят за промяна на вида на бюлетината, пише "Стандарт".

Оказва се, че въпреки спешните поправки избирателите на всички партии са се объркали и са зачеркнали номера на партията и в полето за преференция. "Очевидно разяснителната кампания как ще се гласува за партия и за отделен кандидат не е била достатъчна, тъй като част от избирателите не са разбрали изцяло смисъла на преференцията и как се отбелязва тя", заяви основният автор на новия Изборен кодекс и зам.-председател на парламента Мая Манолова.

Горе-долу около една трета от избирателите са използвали преференцията по този начин, става ясно от окончателните данни на ЦИК. Манолова обаче отчете и позитив в "шумотевицата", която е изиграла ролята на кампания постфактум и дори онези, които не са били наясно как да гласуват преференциално преди Европейските избори, вече са се научили.

Тя допусна възможност бюлетината да бъде променена, но изключи вариант в нея да бъдат добавени имената на кандидатите, тъй като това би я направила твърде голяма. "Но да се отказваме от преференцията заради технически проблеми също не е най-добрият вариант. Хората вече разбраха, че могат да преподреждат кандидатските листи, част от тях съзнателно се възползваха от тази възможност и това право не трябва да им бъде отнемано", отбеляза Манолова.

Чисто новият Изборен кодекс така или иначе най-вероятно ще бъде отворен за ремонт. В него е записано, че след вот, ЦИК трябва да изпрати доклад до Народното събрание, в което може да бъдат включени и предложения за промяна в закона. За такава стъпка намекнаха от Комисията в разгара на скандала с откраднатите от партиите парафи в подписките за регистрация.

Момчил си купи билет за Брюксел

Момчил Неков вече си е купил билет за Брюксел. Това съобщи депутатът от БСП Кирил Добрев в парламента. И уточни, че младият социалист му показал лично билета. "Той е вече депутат в ЕП, тази тема не е актуална. Неков е взел своето решение", каза още Добрев.
"Не е оказван натиск върху него, за да се откаже от поста си", категоричен бе и медийният секретар на БСП Антон Кутев. Той допълни, че зам.-министерските постове не са по-малко важни и "не се търкалят по земята" по повод на появили се информации, че Неков е бил уговарян да се откаже от Брюксел, а в замяна да стане зам.-министър. Телефоните на Неков от няколко дни са изключени, а вчера само пред агенция "Фокус" евродепутатът заяви, че няма да се откаже от мандата си.

Преференциалният вот за когото и да е от листата не е срещу лидера на БСП Сергей Станишев, заяви Неков. И припомни, че още преди началото на кампанията соцлидерът нееднократно е заявявал, че ще освободи мястото си в листата.