Господарка на злото

Варна Лайф

29-05-2014, 00:45

Автор:

varna.utre.bg

Всичко от Автора

Оригинално заглавие: Maleficent
Език: английски
Превод: с български субтитри
Жанр: приключенски, екшън
САЩ, 2014, 98’
Режисьор: Робърт Стромбърг
В ролите: Анджелина Джоли, Ел Фанинг, Миранда Ричардсън, Имелда Стантън, Шарлто Копли, Джуно Темпъл, Лесли Манвил, Сам Райли, Кенет Кранъм

С име като Господарка на злото, това спокойно би могъл да бъде треторазреден хорър, но всъщност е една от най-очакваните продукции на Disney за годината (каквато беше Самотният рейнджър за 2013).

Оригиналното заглавие Maleficent подсказва истинската идея – това е игрална преработка на един от най-великите Disney филми, правени някога – Sleeping Beauty от 1959, където за първи път се появява характерния образ на злата Господарка. Анимационният филм от своя страна следва (поне частично) приказката на братя Грим, но след всички добавки и преработки, Господарката на злото има толкова общо с немския фолклор, колкото и Снежанка и ловеца. Тоест – малко.

Затова пък има зловещо голям бюджет, който позволява на режисьора Робърт Стромбърг да изгради един красиво-мрачен свят, в който Злодеида (Анджелина Джоли) и принцеса Аврора (Ел Фанинг) преследват съдбите си, а и една-друга. Разбира се, много е приказно и пипнато, което винаги е добър повод за двучасова забава в киното, макар и да не сме убедени, че Господарката на злото ще остане в историята на киното като шедьовър.