Осъдиха Цветан Цветанов на 4 години затвор

Новините

29-05-2014, 17:55

Автор:

varna.utre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Цветанов невинен по делото за присвояване

Решението идва след като по-рано днес прокурорът по делото поискал 3 години условна присъда

Софийският градски съд призна бившия вътрешен министър Цветан Цветанов за виновен, съобщи Дарик. По-рано днес прокуратурата поиска три години условна присъда за Цветанов.

Пледоарията по второто от делата срещу зам.-председателя на ГЕРБ - това за отказаните СРС-та срещу бившия ръководител на БОП-Велико Търново Орлин Тодоров, бе при закрити врата. Самият прокурор Калоян Ангелов отказа да каже каква присъда е поискал в пледоарията си.

Прокуратурата обвинява Цветанов, че той пренебрегвайки разрешенията, подписани от съдия, е поставил собственоръчно резолюции „Не!!!” на шест искания за СРС-та. Краят на процеса бе отложен в средата на май, заради постановление на прокуратурата за образуване на досъдебно производство, което съдът изиска, но не беше получил. Съдия Тони Гетов обясни, че това постановление е важно заради датата, на която е образувано досъдебното производство, т.е. дали тя предхожда датата на исканията за използване на СРС-та.

Прокурор Калоян Ангелов днес потвърди, че е поискал условна присъда от три години с пет години изпитателен срок. Както и че е поискал Цветанов да бъде лишен от право да заема държавна длъжност за три години. „Наказанието е от 2 до 8 години, така че съм преценил, че е в рамките на средата”, каза той и обясни, че е поискал условна присъда, защото не е тежко престъпление.

Самият Цветан Цветанов днес обяснил пред съда, че е невинен и че винаги е спазвал законите и се е придържал да работи в интерес на държавата. „Обясних аргументите си защо не съм извършил тези престъпления, за които прокуратурата твърди”, каза той. Пред журналистите обясни, че аргументите му са казвани от бившия главния секретар Калин Георгиев, когато той е свидетелствал и на директора на СДОТО към този момент Цветан Димитров.

„Имал съм основания да не подпиша тези СРС-та. За да не се разконспирират способите и средствата при прилагането на СРС-та съм подписал: Не”, каза той. Адвокатът му Менко Менков каза, че прокуратурата е омекнала за няколко дни и вече не иска 5 години затвор, а иска три години условно. „Това означава, че разбира несъстоятелността на обвиненията, които повдига и поддържа. Нямаме никакво съмнение, че всеки съдебен състав по трите дела на Цветанов ще спази закона и ще го оправдае, защото законът е такъв - той е спазил закона”, каза защитникът.

В съда на първа инстанция ден след евровота приключи с оправдателна присъда делото, по което Цветан Цветанов стана подсъдим за присвояване. Прокуратурата заяви, че ще протестира това решение на съдия Десислав Любомиров. По това делото бившият вътрешен министър е обвинен за това, че през периода от 23 декември 2011 г. до май 2012 г., е присвоил около 50 000 лв. от бюджета на МВР с цел да набави облага за Орлин Тодоров. На него му е било платено трудово възнаграждение за времето на отстраняването му от длъжност и обезщетения по Закона за МВР, в този размер.

Краят на тази седмица е натоварен от към съдебната сага на Цветанов. В петък е насрочено и първото заседание по третото дело срещу него - това за т.нар. незаконни подслушвания. За 30 май съдия Петър Гунчев е насрочил първото заседание срещу настоящия зам.-председател на ГЕРБ и трима бивши директори на СДОТО.

Вече стана ясно, че Цветанов може да се сдобие и с още едно дело - за набеждаване. Същият ден в телевизионно интервю, той заяви, че справката на вътрешното министерство за срещите между него като министър и депутата от ДПС Делян Пеевски е фалшифицирана чрез дописване на неверни данни във ведомствените дневници.