3 линейки се грижат за туристите по варненските плажове

Туризъм

29-05-2014, 14:33

Снимка:

Varnautre.bg/Архив

Автор:

varna.utre.bg

Всичко от Автора

Медицински пунктове на 26 плажа откри ДКЦ"Св.Клементина" за девета поредна година

Три линейки ще обслужват варненските плажове това лято. Всъщност реанимобилите с екипи от лекар-реаниматор, медицинска сестра и шофьор започнаха постоянни дежурства още от 15 май на курортите “Златни пясъци” , “Св.св. Константин и Елена” и Варна, съобщават от ДКЦ "Св. Клементина".

От началото на кампанията работят общо 3 линейки - две за курортите и една за Варна, с шестима шофьори. Медицинските екипи, заедно с тях, се състоят от 48 специалисти: 10 лекари – реаниматори, трима фелдшери и 35 медицински сестри, като екипите се състоят от дългогодишни и с голям опит в работата на плажовете кадри.

На 26 плажа са разкрити и медицински пунктове. Съгласно договорите с концесионерите, медицинските екипи ще работят от 1 юни до 30 септември, без прекъсване всеки ден от 8 до 18 часа, съобщи управителят на здравното заведение д-р Иван Иванов.

Медицинските пунктове бяха ремонтирани основно от концесионерите, като някъде се изградиха отново, след като бурното море през зимата разруши няколко поста на брега. Може да се каже, че екипите са вече постоянни, основно от специалисти от ДКЦ 1 “Света Клементина” и от други лечебни заведения. Всички са преминали обучителни курсове, организирани от лечебното заведение, и са получили сертификати за медицинско обслужване при водни инциденти", каза още д-р Иван Иванов.

Той добави, че навсякъде пунктовете са оборудвани с необходимата апаратура, кислородни бутилки, консумативи и медикаменти за оказване на спешна помощ при водни и неводни инциденти, като окомплектоването и лечението е за сметка на здравното заведение.

На екипите са раздадени и мобилни телефони, за да поддържат при нужда постоянна безплатна връзка помежду си.

"Важно е да се знае, че оказваната медицинска помощ е напълно безплатна за пострадалите на плажа. Освен това екипите работят в много добра колаборация със спасителите , както и с колегите си от Центъра за спешна медицинска помощ. Благодарение на съвместните усилия през миналия сезон са спасени десетки човешки живота и не са допуснати инциденти с летален край на охраняемите плажове в работно време, за което благодарим на нашите партньори и се надяваме на още по-плодотворни контакти тази година", каза в заключение д-р Иванов.