След 3 години и 2 месеца в панамски затвор осъдиха капитан Собаджиев!

Въпреки очакванията за оправдателна присъда

Варненецът кап. Светлозар Собаджиев е осъден да излежи още 80 месеца в затвор", съобщи БЛИЦ. Вече три години и два месеца морският вълк с 30-годишна безупречна репутация лежи заточен в нечовешки условия в панамския затвор "Ла Хоя". Той се оказа окован с белезници, след като на плаващия под холандски флаг и негово командване кораб "Maas Trader" беше задържан на 28 март 2011 година на пристанището в Кристобал. В едно от помещенията на плавателния съд панамците откриха 170 килограма кокаин – разхвърляни безобразно по целия под, а впоследствие властите арестуваха единствено Собаджиев, който останал шокиран, без да има идея за какво става въпрос, предвид факта, че на предното пристанище Баранкила, Колумбия, всичко е било изрядно.

Българският морски капитан, по чието обвинение самият панамски съд бе казал: "Няма достатъчни доказателства", е бил осъден преди близо половин година, но никой не си е направил труда да го уведоми официално толкова време! Последното заседание по делото му беше на 19 декември 2013 г., а решението трябваше да е ясно до 4 февруари 2014 г.

Според доклада на Фредрик ван Вайнен - Генерален секретар на CESMA (Европейска конфедерация на асоциациите на морските капитани), който пристигна в Панама за първото заседание на съда, "съдията, г-н Мата, приключи сесията, като спомена, че материалите (доказателствата), необходими за присъда, далеч не са пълни". Сравнително изискан начин да каже че прокуратурата няма доказателства, коментират близките на Светлозар Собаджиев, цитирани от Maritime.bg. За процеса в Колон преди месец пристигнаха дъщерята на каитана - Лора, консулът на България в Мексико Емил Самарджиев и почетният консул на страната ни в Панама Клаудия Лисичкова де Мичев.