Брюксел иска да спре "Южен поток"

Новините

29-05-2014, 10:09

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

Замразяването и преразглеждането е една от краткосрочните мерки в стратегията

Проектът за газопровода "Южен поток" да бъде спрян, докато не отговори на европейските правила за свободен енергиен пазар. Освен това руският проект трябва да бъде анализиран отново в контекста на европейските приоритети за енергийна сигурност. Това е записано в проект на енергийна стратегия на ЕС, изготвен от Еврокомисията. Документът беше представен в сряда от еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер и ще бъде разгледан от Европейския съвет, информира "Труд"

Замразяването и преразглеждането на "Южен поток" е една от краткосрочните мерки в стратегията. Самият Йотингер не спомена за нея при представянето на проекта. Иска се и проверка дали страните от ЕС са готови да реагират при спирането на газовите доставки от Русия.

В средносрочен план се предлага разнообразяване на енергийните източници, като се засили сътрудничеството с Норвегия и се ускори проектът за Южен газов коридор от Турция през Гърция до Италия, който трябва да се снабдява със синьо гориво от Трансанадолския газопровод. Предлага се да се ускори изграждането на газовите връзки между европейските страни.

По-рано председателят на ЕК Жозе Барозу съобщи, че Брюксел ще предприеме мерки срещу България и останалите страни в проекта заради нарушаване на европравилата в споразуменията с "Газпром". “Трябва да гарантираме, че правилата на вътрешния пазар се спазват. Вярваме, че в този случай излагаме на риск енергийната сигурност на България и ЕС", обясни Барозу.

Експерти на българското министерство на икономиката са в контакт с Брюксел, за да отразят забележките на ЕК по отношение на промените в Закона за енергетиката, съобщиха от ведомството.

Синьото гориво може да поскъпне

Изграждането на "Южен поток" би задълбочило зависимостта на Европа от Русия и може да доведе до поскъпване на руския газ за ЕС. Тези заплахи описва анализ, публикуван в последното издание на официалното списание на НАТО. "Подкрепата на България, Австрия, Италия и други за "Южен поток" очертава пропастта между заявките на ЕС и конкретните резултати от общата енергийна политика”, пише в анализа. В него се казва, че "Южен поток" ще подкопае останалите проекти за разнообразяване на източниците на природен газ.

София и Рим бранят газопровода под Черно море

Газопроводът "Южен поток" е важен в регионален и в европейски аспект. Премиерът на Италия Матео Ренци твърдо подкрепя проекта. Това заяви министър-председателят Пламен Орешарски след среща с Ренци в Рим. Позицията е очаквана, защото италианската енергийна компания ЕНИ е основен партньор на “Газпром” за изграждането на "Южен поток", като една от тръбите ще достига до Италия.

Орешарски припомни, че в Брюксел е казал на председателя на ЕК Жозе Мануел Барозу, че чакаме бележките на експертите на еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер по повод промените в Закона за енергетика, за да ги "отразим".

"Италия е изключително важен наш партньор, №1 в експортната ни листа и сериозен инвеститор и затова на срещата с Матео Ренци обсъдихме двустранното сътрудничество", каза Орешарски. Двамата премиери са разговаряли за ускоряване на работата по транспортен коридор номер 8, за което настоява бизнесът. Говорили са и по въпроси, свързани с председателството на Италия на ЕС. "Сред приоритетите на Матео Ренци са растеж, работни места, миграционната политика и насърчаване на предприемачеството. Тези теми съвпадат с нашия дневен ред, особено за икономическия растеж и заетостта", каза Орешарски.