"Роял Хелена" акостира триумфално на Морска гара

Ветроходът донесе на България 5 награди от Tall Ships

Ветроходът "Роял Хелена", акостира на Морска гара-Варна, като донесе общо пет награди за България от международната SCF Black Sea Tall Ships Regatta 2014. Корабът стана трети в генералното класиране за клас "А", а завърши първи в етапа Сочи-Констанца. Забележителната победа бе извоювана от екипажа на капитан Христан Димитров, в който влизат курсанти от Висшето военноморско училище и ученици от 11 клас от Морската гимназия. Някои от тях за пръв път се качиха на ветроход и направиха своето първо плаване под платна.

Духовата музика на Военноморските сили на България и ентусиазирани посрещачи превърнаха завръщането от регатата истински празник за победителите. Ученици от Морската гимназия „Св. Николай Чудотворец”, роднини и варненци, близки до морската идея поздравиха горещо екипажа на „Роял Хелена”.

Кметът на Варна Иван Портних, председателят на Общинския съвет Иван Луков и директорката на дирекция "Образование" Лилия Христова първи стиснаха ръката на капитан Христан Димитров и на Пламен Свещаров, изпълнителен директор на "Топсейл" ООД, фирмата-собственик на "Роял Хелена".

По време на регатата екипажът завоюва общо 5 награди

Трето място в клас А в първия етап Варна-Новоросийск

Награда за най-красиво представяне на Парада на екипажите – организатор на събитието

Първо място в клас А във втория етап Сочи-Констанца

Награда за най-добра комуникация с другите кораби в дните на регатата

Трето място по гребане в съпътстващата спортна програма

"Успяхме да покажем това, което можем във втората гонка от Сочи до Констанца, когато станахме първи по коригирано време в клас А. Вятърът беше подходящ за възможностите на нашия кораб и оставихме зад нас гиганти като "Мир" и "Надежда" от Русия", каза капитан Христан Димитров.

Той похвали практикантите от Морско училище и Морската гимназия, които благодарение на опитния екипаж от професионалисти допринесоха за победата.

Това е втора успешна Тол Шипс регата за ветрохода "Роял Хелена", който започва активния морски сезон със стажове и плавания за всички, запалени по морската идея.