София Филм Фест-Варна приключи с пълна зала и оптимизъм

Варна Лайф

28-05-2014, 13:16

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

В последния ден своя дебют направи и специалното събитие „Кино и Вино“, което даде възможност на зрителите на "Краят на омагьосания кръг“ да изгледат историята с чаша вино в ръка.

При пълна зала 2 на ФКЦ за прожекцията на кунг-фу лентата "Великият майстор", приключи петото издание на София Филм Фест във Варна. През последните пет дни варненци изгледаха 12 прожекции, сред които три български документални филма, късометражна програма и заглавия, награждавани от най-големите световни фестивали. В последния ден своя дебют направи и специалното събитие "Кино и Вино", което даде възможност на зрителите на "Краят на омагьосания кръг" да изгледат историята с чаша вино в ръка.
Стефан Китанов, директор на София Филм Фест, сложи точка на фестивала със специално обръщение към варненската публика. Това се случи преди прожекцията на втория филм за деня. Той сподели, че току що се прибира от Фестивала в Кан, където е провел множество срещи, благодарение на които София Филм Фест през 2015-та ще предложи най-доброто от селекцията там. Той се ангажира да сътрудничи на варненските организатори, за да могат поне част от тях да бъдат показани във Варна.
Специален апел той отправи към община Варна, с надеждата решението за подкрепа да дойде по-рано така, че фестивалът да може да се проведе паралелно със софийското издание. Предотвратяването на забавяне, каквото се налага през последните години, ще даде шанс на варненската публика да изгледа по-голям брой и по-качествени филми, които имат право за излъчване в България, единствено през март, както и възможност за среща с чуждестранните гости – повече от 300 всяка година в София. Тазгодишното забавяне лиши варненци от лична среща с Ларс Фон Триер - един от най-провокативните и успешни режисьори през последните години и автор на дългоочаквания еротичен епос "Нимфоманка".
Организаторите благодариха на всички партньори и най-вече на публиката, които превърнаха тазгодишното издание на феста в едно от най-успешните до момента.
"За пореден път Варна доказа, че такъв вид културни проекти имат място в нашия град и допринасят за развиването на културната среда. Стига да преодолеем организационните трудности, се надяваме през 2015 да надминем многократно постигнатото до момента, затвърждавайки позицията на София Филм Фест във Варна като едно от най-значимите културни събития" – сподели организаторът на фестивала във Варна - Александър Николов.