Chevron напуска България

"Шеврон" не можели да карат "по български" и да мотивират по "общоприетите" норми политици и държавни служители

Американската петролна компания Шеврон (Chevron) се изтегля от България, съобщи Капитал Daily.
Chevron не упражнява дейност в България от няколко години. През 2011 г. компанията получи разрешително за търсене и проучване на шистов газ в Североизточна България, но след това бе наложен мораториум върху дейности, използващи фракинг за добиване на газ.

"Нито една уважаваща себе си компания не може да губи средства при липса на перспектива и очевидната незаинтересованост на поредица от български правителства в разработването на един от малкото варианти за местен добив на нефт и газ... За разлика от други компании Chevron не можеха да я "карат" по български или по балкански, като прилагат добре отработените методи за мотивация на политически кръгове и държавни служители", коментира в блога си енергийният експерт и бивш посланик в Москва Илиян Василев.

В новата си стратегия компанията се съсредоточава върху страни от Източна и Централна Европа, като Полша, Румъния и Украйна, в които има благоприятен климат за реализация на необходимите, но рискови инвестиции.

По оценка на американската Агенция за Енергийна информация България разполага с близо 480 милиарда кубически метра потенциални запаси от шистов газ и 180 милиона барела шистов нефт.

Другата възможност за добив на природен газ - от дълбоководието на Черно море в блока "Хан Аспарух", е на прекалено ранен етап - прилагане на дву- и триизмерна сеизмика, за да може да бъде оценен потенциалът за добив, ако въобще той се окаже рентабилен.