"Галата" скочи срещу застрояването на плаж

Жители на квартала протестираха срещу сеч заради строеж на заведение на плажа

Жители на квартал “Галата” във Варна протестираха срещу започнала сеч в защитената местност в района и построяването на заведение на плажа, съобщава БНТ. Там живеят няколко защитени  морски видове и птици. Хората твърдят, че строителството е започнало без разрешение.

В защитената зона вече са изсечени жасминови храсти и акациеви дървета, за да се разчисти място за строежа на  заведение. Ако то бъде построено,от тук ще  изчезнат  делфините, водните костенурки и видрите  вписани в Червената книга на България, казват протестиращите.

“С тази сеч се унищожава флората на мястото. Говорихме с човека, но той каза, че му пречела на гледката”, – обясни Ангел Русев.

Защитниците на последния спокоен плаж близо до Варна казват, че тук по-скоро има нужда от спасител, отколкото от заведение. Те смятат, че печалбата от заведението ще е много по-малка от щетите, които то ще нанесе.

“Аз живея в Аспарухово и идвам всеки ден на галата- зима, лято, щото няма заведение  и според мене хората, които идват на тоя плаж идват точно затова”, – сподели Деян Димитров.

Протестиращите са подали сигнали до  екоинспекцията, “Зелени Балкани” и регионалната здравна инспекция. Уведомили са и районното кметство.

Йордан Николов, кмет на район “Аспарухово”: Ще направим проверка и ще вземем всички мерки за това – дори и спиране?! Ние не сме разрешавали. Ще предотвратиме, ако се прави нещо незаконно.

Ако пак няма реакция, протестиращите ще подготвят и жалба до Прокуратурата.