Късометражно кино, вино и кунг-фу в последния ден на София Филм Фест

Варна Лайф

27-05-2014, 13:00

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

В 16:30 ч. стартира късометражната програма OK Shorts, която е с ВХОД СВОБОДЕН

Петото издание на София Филм Фест-Варна’14 клони към своя финал, но зарядът в залите по нищо не дава такива индикации.  Днес е последният ден на феста и който не е посетил събитието до този момент, то със сигурност този последен шанс не е за изпускане.

В 16:30 ч. стартира късометражната програма OK Shorts, която е с ВХОД СВОБОДЕН. Специалната селекция тази година е посветена на балканските късометражни филми. Сред тях са три български предложения – носителя на наградата Jameson за най-добър български късометражен филм на 18-ия София Филм Фест "Казабланка" на Кольо Карамфилов, "Чест" на Павел Г. Веснаков, който беше удостоен с множество международни отличия през 2013 година, и "Жената от фара" на младата режисьорка Ана Китанова.

Лентата "Чест" е носител на Голямата награда на журито от 36-ия Международeн фестивал за късометражно кино в Клермон-Феран, награда – за най-добър актьор на Михаил Мутафов от 16-то издание на Фестивала за късометражно кино в Брюксел и още 10 международни награди.

Събитието КИНО и ВИНО ще открие един от най-награждаваните филми в програмата. В 18.45, с чаша вино в ръка, зрителите ще изгледат филма ,"Краят на омагьосания кръг", който е носител на престижни отличия от Берлинаре, Европейски филмови награди и наградата ЛУКС на Европейския парламент.

Връзката на Дидие и Елиз е бурна и страстна – любов от пръв поглед. Дидие свири на банджо в блуграс група, живее в каравана в белгийската провинция и се прекланя пред Америка като "страната на свободата". Елиз има салон за татуировки. Скоро двамата стават неразделни. Не след дълго им се ражда дъщеричка – малката Мейбел. За съжаление, едва навършила 6 години, Мейбел се разболява много тежко, а Дидие и Елиз реагират по съвсем различен начин. Но Мейбел не им оставя избор и двамата ще трябва заедно да се борят за нея. Дали ще се справят, след като са толкова различни? Последният филм, който може да гледате в програмата тази година ще стартира в 20.30ч. - "Великият майстор" на майстора на азиатското кино Уон Кар Уай. 

Филмът получи номинация за "Оскар" за най-добър оператор (Филип льо Сурд) и за костюми, а Джан Дзъи беше определена за най-добра актриса на наградите Азия Пасифик. Това е епичен екшън, вдъхновен от живота на легендарния кунг-фу майстор Ип Ман.

"Великият майстор" е нова глава в жанра на бойните изкуства. Предварителните продажби подсказват, че варненци чакат с нетърпение новата кунг-фу лента, чиито хореограф на бойните сцени е легендарният Юен Ву-пин. Той е най-известният китайски хореограф в Холивуд. Опитният майстор по бойни изкуства си спечелва име с блокбастъри като "Убий Бил", "Тигър и дракон" и трилогията "Матрицата".

Цялата програма и новини за феста може да прочетете тук