Няма да спират тока, ако има жалба срещу неплатената сметка

Животът

27-05-2014, 10:08

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

От ДКЕВР са разкритикували предложението на "Енерго про" клиентите да плащат обезщетение от 100 лева, ако токът е прекъснат по тяхна вина

До края на седмицата доставчикът на ток в Североизточна България "Енерго про" трябва да представи проект на нови общи условия, след като предходният беше отхвърлен. Това става ясно от решение на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, публикувано вчера.

Според предписанията на регулатора дружеството трябва не само да отговаря на жалбите на клиентите си в 30-дневен срок, както досега, но и да решава в същия срок възникналите проблеми. В общите условия ще се запише, че "Енерго про" няма право да спира тока на клиенти в предпразничен или празничен и почивен ден, информира "Труд"

Абонатите няма да дължат никакви плащания, за да им бъде пуснат токът повторно. От ДКЕВР са разкритикували предложението на "Енерго про" клиентите да плащат обезщетение от 100 лева, ако токът е прекъснат по тяхна вина. Енергото няма да спира тока на длъжници, ако има жалба срещу неплатената сметка, пише още ДКЕВР.

Доставчикът на ток задължително трябва да реагира за 2 до 4 часа, след като получи от клиентите си сигнал за липса на ток. През този период компанията трябва да е организирала екип за отстраняване на аварията.

Поправка в общите условия ще има и при ЧЕЗ, която доставя ток в Западна България. В тях ще бъдат записани същите промени, които фигурират и при "Енерго про". От ДКЕВР организират обществено обсъждане на документа на 5 юни.

Според общите условия доставчиците на ток ще са длъжни да изпращат на клиентите си протокол от монтираните нови уреди, ако абонатът не е присъствал на тяхната подмяна. Сега ако клиентът отсъства, дружеството кара двама свидетели да се подписват при смяната.