Цветозар Томов: Огромната част от наблюдателите бяха платени агенти

Новините

26-05-2014, 11:21

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

Според "Прозрачност без граници" евроизборите са белязани от драстични нарушения

Огромна част от наблюдателите бяха платени агенти на политическите партии, обяви говорителят на ЦИК Цветозар Томов пред "Фокус". По думите му ЦИК ще излезе с доклад относно необходимите законодателни промени.

Според неправителствената организация "Прозрачност без граници" евроизборите са били белязани от драстични и грозни нарушения. Преобладаващата част от изборните нарушения са свързани именно с обстоятелството, че ЦИК няма никаква контролна функция при регистрацията на наблюдатели, смята Цветозар Томов. Според него е наложително да има промяна по отношение на статуса на наблюдатели и застъпници в едни избори, информира mediapool.bg

"Огромна част от наблюдателите не бяха наблюдатели на тези избори, а платени или мотивирани по друг начин "агенти" на политическите партии, които ги финансират през квазиграждански организации", каза Томов. По думите му - те дори не са се занимавали с това, което се очаква от наблюдателите - да следят за законосъобразното протичане на изборите.
"В изборния ден обикалях различни места в страната и ще споделя това, че в 99% от случаите получавах отговор, в който ми се съобщаваше името на определена партия, а партиите не могат да регистрират наблюдатели", посочи Томов.

Според него са необходими законодателни промени по отношение липсата на контролна функция от страна на ЦИК при регистрацията на наблюдатели и застъпници в избирателните секции в страната.

Относно проверката в община Бобов дол във връзка със сигнал на "Зелените" за контролиран вот, Томов заяви: "Може би тя е имала възпиращ ефект върху опитите да се създаде организация за контролиран вот, защото тежки нарушения в изборния ден в община Бобов дол нямаше".

Прозрачност без граници: Имаше драстични нарушения на изборите

"На тези избори видяхме драстични нарушения, огромни и грозни нарушения", коментира директорът на "Прозрачност без граници" Калин Славов.

"Българските политици показаха отново, че за тях изборите са един механизъм за получаване на числа, а не механизъм, по който убедените от тях български граждани да гласуват за техните политики", каза Славов пред Нова телевизия.

По думите му след многобройните журналистическите разследвания на сигнали за купуване на гласове и контролиран вот обикновено няма резултат, а започналите от властите разследвания при подобни ситуации на предходни избори не са довели до логичния си край.

"Не знам дали толкова хората се страхуват да дават показания, колкото смятат за безпредметно да го правят. На нашата телефонна линия имаше много обаждания. Но стигне ли се до полиция и прокуратура, масово се отказват да съдействат", посочи Славов.

Според него разочарованието от ефективността на разследващите и страхът от това, което може да се случи на тези хора на местно ниво, са основни демотивиращи фактори.

"Новото на тези избори бе огромният брой на регистрираните наблюдатели. Те ще могат да решават предстоящите местни избори, защото имат право да гласуват в секцията, в която наблюдават", смята Калин Славов. Според него е необходимо да се предприемат законодателни мерки, за да не се позволява заобикалянето на закона.

"При всички случаи трябва да се ограничи възможността на всяка неправителствена организация да регистрира наблюдатели. Затвори се вратата за застъпници и се отвори тази за наблюдателите", добави той.

От "Прозрачност без граници" настояват да има регионални преброителни центрове, а не както е в момента – гласовете да се броят в секционните комисии. Това няма да позволи на купувачите на гласове да проследяват вота, особено в малките населени места, където е най-лесно да се разбере кой за кого е гласувал, каза Калин Славов.