Посрещат "Роял Хелена" с духова музика на Морска гара

Корабът ще акостира на пристанище Варна в 12 часа на 28 май


Духова музика ще посрещне победителят във втората гонка на Tall Ships - българският ветроход "Роял Хелена". Корабът ще акостира на Морска гара в 12 часа на 28 май, като организаторите призовават варненци да посрещнат подобаващо екипажа и по този начин да изразят благодарността си към приятните мигове и емоции по време на регатата.

Преди завръщането си, "Роял Хелена" ще участва в парада на екипажите в Констанца на 25 май и в парада на ветрилата на 26 май. Ветроходът е посланик на кандидатурата на Варна за Европейска столица на културата през 2019 година.

Корабът завърши първи по коригирано време във втората гонка на международната регата SCF Black Sea Tall Ships Regatta 2014. Екипажът изпревари легендите "Мир" и "Надежда" (Русия) в надпреварата от руското пристанище Сочи до Констанца (Румъния). Добра тактика, отлично владеене на възможностите на баркентината и ентусиазиран екипаж доведоха нашите до победата.

Капитан Христан Димитров, момчета и момичета от Морското училище и Морската гимназия на Варна и опитни професионалисти осъществиха девиза си "Роял Хелена – България – победа", който скандираха на парада на екипажите във Варна. Те успяха да обърнат в своя полза безветрието, да уловят добрия вятър и да оставят зад себе си "Седов" – най-големият ветроход на света, който водеше в началото на гонката. "Роял Хелена" записа втора историческа победа за България в регатата "Тол Шипс" след влизането в призовата тройка през есента на 2013 г. в Средиземно море.

Той се класира сред първите три най-бързи ветроходи в генералното класиране след като стана трети в първата гонка от Варна до Новоросийск и първи в етапа Сочи-Констанца.