Българска компания пусна на пазара "умна" крушка

Животът

24-05-2014, 10:17

Автор:

varna.utre.bg

Всичко от Автора

"Умните" крушки били 10 пъти по-ефективни от обикновените, а можело да се управляват и с дистанционно или смартфон

Българска компания пусна на нашия пазар електрически крушки, които се управляват от разстояние чрез мобилен телефон или с дистанционно устройство, съобщава БТА. Крушките са светодиодни (LED) и спестяват до 90 на сто от електроенергията в сравнение с обикновените, с нажежаема жичка.

Smart крушките се предлагат в два варианта: с дистанционно, което управлява лампата от разстояние, и в комплект с интернет модем, позволяващ на мобилните устройства (телефони и таблети) да контролират осветлението. При втория вариант се сваля безплатно приложение от интернет. Чрез QR код върху опаковките на стоките, клиентите със смартфони могат незабавно достигат до сайта на компанията.

От фирмата съобщават, че имат клиенти в Германия, Гърция, Румъния, Украйна и Грузия и заедно със служителите в офисите и представителствата, персоналът наброява над 50 души.

За разлика от обикновените LED крушки, които светят или с топла, или със студена светлина, новият smart модел променя цветната си температура. "Умните" крушки са от 6 и от 9 вата. Цената на 6-ватова крушка /която отговоря на 60-ватова обикновена крушка/ е 28 лв. Едно дистанционно устройство управлява до 4 различни осветителни кръга и се продава за 15 лв.

LED лампите имат гарантиран живот от 30 000 часа, или близо 30 пъти повече от обикновената крушка и три пъти повече от луминесцентните лампи. Ефективността им е по-голяма с около 10 пъти - могат да осветят цяла къща с енергията, която иначе е необходима за една стая. Инвестицията в този тип осветление се възвръща в рамките на 1-2 години, съобщиха експерти от компанията.

Светодиодното осветление е една от най-енергоефективните форми на осветление с разнообразни възможности - в сравнение с другите технологии за осветление спестява до 70 процента от енергията и разходите. Бързото му разпространение ще гарантира успеха на европейския сектор на осветлението и ще спомогне за снижаване на потреблението на електроенергия за осветление с 20 процента до 2020 г.,сочи еврэпейската програма в областта на цифровите технологии.

Специалистите са изчислили, че подмяната на електрическите крушки с енергоспестяващи или LED би имало бърз ефект за понижаване на сметката, тъй като на осветлението се пада 6 на сто от сметката за ток. В сравнение с класическите електрически крушки те пестят до 80 на сто от електроенергията при сравнително същото ниво на осветление и по-дълъг "живот".

Технологиите за осветление със светодиоди и органични светодиоди, известни също като осветление с полупроводникови елементи, предлагат висококачествена светлина и зрителна ефективност, както и все по-добър дизайн, коментират специалистите.