"Продажба на свободни позиции" в избирателните комисии във Варна

Мисия Варна

23-05-2014, 20:31

Снимка:

n/a

Автор:

Спас Спасов, Dnevnik.bg

Всичко от Автора

Във Варна упорито се говори, че една от най-масово прилаганите схеми за манипулиране на предстоящия вот е свързана с т.нар. "продажба на свободни позиции" в секционните избирателни комисии

Коалиция за България e регистрирала в Районната избирателна комисия във Варна списък със застъпници, в който 276 имена, свързаните с тях лични данни и телефонни номера, съвпадат напълно с тези, регистрирани за извънредните парламентарни избори през 2013г. от политическа партия "Лидер". За това съобщи днес в публикация сайтът "Биволъ".

В същата статия е публикувано и описание на мащабна схема за купуване на гласове, а като неин автор е посочен областният координатор на "Лидер" във Варна Георги Костов. Според електронното издание, както списъкът със застъпници, така и схемата за продажба на гласове, озаглавена "Стратегия за работа европейски избори 2014 г. – област Варна" са изпратени по електронна поща до Стилиян Аврамов - член на Националния политически съвет на ЛИДЕР на 26 март т.г. От публикацията не става ясно как електронното писмо е стигнало до "Биволъ", но за него се твърди, че е "изтекло" от пощенската кутия на Костов. То съдържа и обяснение за начина, по който, би трябвало да сработи "технологията".

"Лидер" има около 800 застъпника", гласи публикуван цитат от писмото на Костов до Аврамов. Предполага се че поне половината ща се откажат да работят за БСП. Предлага им се да участват и да вземат по 2 лв. а на всеки човек, който докарат допълнително по още 1 лев. Могат да си изберат 3, 6 или 9 човека да докарат като представители. Тоест един застъпник може да получи 2+ 1 лв за него и трима негови човека, 2+ 2 лева за него и 6 негови човека. 2+4 лева за него и девет негови човека. Плаща им се след изборите."

Търговският трик

В статията пише, че "тъй като сумите не изглеждат особено атрактивни, Костов разяснява идеята за multilevel marketing: "първоначалната миза за един човек да е много ниска (това ще се обоснове с това че те няма да седят през целия ден в секциите, а само да агитират и набират представители), а колкото повече хора запише толкова повече да му се обещава."

За целта трябва да се наберат и Агитатори, които "набират застъпници и на всеки проверен застъпник с хората му получават по 1 лев. Плаща им се преди изборите на всеки 10 проверени застъпника." Агитаторите "пропагандират максималната сума пари, които може да изкара един застъпник".

В електронното писмо на Костов, за което се твърди, че е "изтекло" от пощата му има и друго обяснение, съдържащо данни за "минимален", "среден" и "максимален" ефект от прилагане на схемата. "При максимален успех тя би трябвало да донесе "около 1600 застъника и брокери(...), пише в цитирания текст, всеки с по 9 човека, което е 16 000 гласа". При "минимални" резултат ще бъдат мобилизирани само застъпниците на "Лидер", които са 400 души с по още трима, доведени от тях човека или общо 1600 гласа. Междинният резултат е оценен на "800 застъпника с по 5 човека представители - 4800 гласа".

Въпреки многобройните опити днес "Дневник" не успя да се свърже с Георги Костов за коментар на публикуваната информация. Той не отговори и на съобщението, изпратено във "Фейсбук". В централата на БСП във Варна поискаха телефони, на които да се свържат с редакцията "при първа възможност, след като се запознаят с публикацията", но до късния следобед днес това не се случи. На нито един от телефоните си не отговаряше и Стилиян Аврамов.

"Най-вероятно става дума за чиста форма на политическо номадство, която не е новост", коментира говорителят на Районната избирателна комисия във Варна Костадин Бандутов. Той също каза, че не е запознат с публикацията.

Цената на празните позиции

Междувременно във Варна упорито се говори, че една от най-масово прилаганите схеми за манипулиране на предстоящия вот е свързана с т.нар. "продажба на свободни позиции" в секционните избирателни комисии. От началото на предизборната кампания до днес в избирателния район са били подменени около 700 членове на секционни комисии, показа проверка на "Дневник".

Според членове на Районната избирателна комисия при тази схема, когато една партия не успее да запълни квотата на представителите си в комисиите, тя предлага свободните места срещу заплащане на други политически сили. Така по непотвърдена информация към момента "България без цензура" разполага вече с по 4 места в по-голямата част от седемчленните комисии за сметка на непопълнената квота на "Атака". По този начин най-вероятно ще бъде направен опит за компенсиране на негативния ефект от лошото представяне на "България без цензура" в предизборната кампания във Варна.

Почти незабележимо до този момент протече и кампанията на ГЕРБ във града. Партията обаче разполага с удобна позиция преди евровота в неделя заради няколкото сериозни инфраструктурни проекта, които кметът на града Иван Портних (ГЕРБ) изпълнява по различни програми, финансирани със средства от фондовете на ЕС. Именно те са основната линия в кампанията на местния кандидат за място в парламента на обединена Европа Емил Радев.

Вътрешни напрежения

За сериозно напрежение в партията си говорят и членове на градското и областно ръководство на БСП във Варна. Според тях тежкият конфликт между депутатите Борислав Гуцанов и Красимир Янков (със сериозно влияние съответно върху градската и областната структура на партията) бил причина за слабата кампания в региона. В тази ситуация печеливша се оказвала новата лява формация "АБВ" на Георги Първанов, твърдят членове на левицата. Така между 6 и 8 хил. гласа за БСП можели да бъдат "откраднати" от "АБВ".

Неясен засега е и потенциалът на на ДПС във Варна в условията на войната, която водят бившия градски лидер на партията Янко Станев и заместник-председателят й Йордан Цонев.

Станев беше изключен от ДПС заради "нерегламентирани контакти" с ГЕРБ през 2011 и 2012г., а като пряк виновник за тази развръзка беше посочен Цонев. Янко Станев и до този момент разполага със сериозни позиции в ромските махали във Варна и околните села. Това със сигурност ще създаде проблеми на ДПС, както това се случи по време на извънредните парламентарни избори през миналата година.

"Във Варна Реформаторският блок ще бъде трета политическа сила, а обединението от 5 партии ще вкара двама депутати в Европейския парламент", каза преди дни в интервю за "Дарик - Варна" местният лидер на ДСБ Васко Василев. Според него членовете и симпатизантите на партията му във Варна щели се възползват от възможността за преференциално гласуване и щели да подкрепят Светослав Малинов. "Ние не сме против никого, ние просто харесваме господин Малинов в листата. И това е нормално - всеки да има предпочитания" , каза още Василев. Така той отговори на слуховете за напрежение в Реформаторския блок заради конкуренцията между Малинов и Меглена Кунева.

В деня за размисъл общинската администрация във Варна е подготвила морски парад за 24 май. Яхти, плаващи в канала "море – езеро", ще носят на борда си по една от буквите на българската азбука. Накъде ще духне вятърът и коя от комбинациите им ще се окаже печеливша в неделя е въпрос на избирателна активност.

Във Варна през последните години тя бележи трайна негативна тенденция.