Томов от ЦИК: Над 50 хил. регистрирани наблюдатели за евровота

Новините

23-05-2014, 09:20

Автор:

varna.utre.bg

Всичко от Автора

Не било толкова страшно, ако една организация, която иска да наблюдава изборите, е близка или има връзка с някоя партия

"Над 50 хил. са регистрираните наблюдатели за евроизборите в неделя. Моите очаквания са, че ще надхвърлят 60 хил. души”.

Това заяви в студиото на Нова ТВ говорителят на ЦИК Цветозар Томов.

Запитан защо партиите са решили да регистрират толкова много наблюдатели, Томов отговори:

„Не е толкова страшно, ако една организация, която иска да наблюдава изборите, е близка или има връзка с някоя партия. Аз не виждам това да е толкова страшно. Изборите трябва да са открити и наблюдаеми. Но мен ме притеснява дали тези хора реално ще имат тази функция по време на изборите, защото Централната избирателна комисия не може да упражнява никакъв методически контрол над подготовката на наблюдателите”.

По думите му новият Изборен кодекс е трудно да бъде разяснен дори на изборната администрация.

Поради тази причина говорителят на ЦИК изрази опасения, че „повечето от тези хора не са подготвени да изпълняват тази функция и следователно има някаква друга може би и ние не знаем каква е тя”.

Само че ЦИК не е упълномощена да провери всеки един от наблюдателите, тъй като функцията й е само да ги регистрира.

В четвъртък вечерта до късно ЦИК е заседавала по случая с разследването на Нова ТВ за икономическия натиск на работници, който се оказва върху работниците от мини „Бобов дол” да гласуват за определена партия по време на евровота.

„Казусът пред ЦИК беше повдигнат от Зелената партия, която подаде сигнала. Ние се произнесохме с решение за отхвърляне на предложения проект.

Представители на партия „Атака” подкрепи проекта за решение, а той предвиждаше ЦИК да поиска от областния управител на област Кюстендил да санкционира хората, които водеха този тип предизборна агитация и предвиждаше специални мерки за гарантиране свободния избор на хората.

Той поясни, че е имало идея ЦИК да изпрати свои представители в секциите в Бобов дол, за да проследят изборния ден до преброяването на бюлетините. Предложението обаче е отхвърлено.

Мнозинството от хората подкрепи проекта, но гласовете не бяха достатъчни, за да се оформи мнозинство от две трети от гласовете, с които да се вземе това решение”, заяви още говорителят на ЦИК.