Хващат митнически шеф с 1,5 кг. дрога в служебния автомобил

Новините

22-05-2014, 06:15

Снимка:

Агенция "Митници"/архив

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Разследването на наркоаферата е поето от спецпрокуратурата в София.

Дългогодишният зам.-шеф и временен началник на митница Свиленград Георги Георгиев бе арестуван при акция срещу международен канал за наркотици.
Агенти на ДАНС нахлуха в дома му към 13,30 ч, докато той бил в обедна почивка.

При претърсване на ползвания от Георгиев служебен автомобил на митницата "Форд Фокус" спецполицаите открили около 1,5 кг жълти и сини таблетки с лого на каптагон.

 

При първоначалния тест те реагирали на амфетамин и метаамфетамин, съобщиха от Върховната касационна прокуратура. Първоначалната версия, че са намерени хероин и кокаин, засега не се потвърждава.
С часове следобед продължиха огледите в къщата на 40-годишния мъж и претърсванията в кабинетите на свиленградската митница.

В дома на Георгиев били открити старинни сребърни монети с общо тегло 2 кг, произходът им се изяснява, допълниха от прокуратурата.

По неофициална информация американската ДЕА е изпратила до ДАНС преди около 2 месеца искане да потвърди оперативни данни за действащ наркоканал, минаващ през България.

Едно от имената, посочени в искането, било на задържания Георги Георгиев. Задокеанските ни партньори поискали проверка на това дали той не е съпричастен към наркоканал, в който били замесени около 50 човека.
Според ДЕА каналът тръгвал от Турция и през България и Сърбия стигал до западноевропейски държави.

Оперативната информация на партньорските служби показвала, че международните трафиканти, на които митничарят помагал, прехвърляли дрога от Турция през България към Холандия, Германия и Великобритания.
Според една от версиите, вместо с пари трафикантите се разплащали с митничарите, които ги покриват с наркотици.

Това е възможно обяснение за наличието на дрога в колата на арестувания митнически началник.

В последния месец митническият шеф бил следен и подслушван, за да бъдат събрани доказателства срещу него.

 

Когато станало ясно, че у него има дрога, била издадена заповед за задържане. Тя е била пазена в тайна до последния момент, дори от магистрати и от шефа на митниците Павел Тонев.
Разследването на наркоаферата е поето от спецпрокуратурата в София. Единият от зам.-шефовете вчера заминал спешно за Свиленград, за да присъства на обиските и изземването на веществените доказателства.

Георгиев ще бъде разследван за държане на дрога по поръчение на организирана престъпна група, уточни пред "24 часа" запознат с делото. Още няма доказателства, че той е член нагрупата. До късно вчера не му бе повдигнато обвинение. Наказанието за държане на дрога, свързана с трансграничен трафик на наркотици, е от 5 до 15 г. затвор, предвижда се и глоба от 20 000 до
100 000 лв., уточниха от прокуратурата. Предстоят разпити на свидетели по делото.

Очаква се показания да дадат и полицаи, участвали в подслушването и следенето на Георгиев. 

Колегите на Костадинов вчера бяха в шок от новината за ареста.
"Той по никакъв начин нямаше пряк оперативен контакт с упойващи и забранени вещества", бяха основните им аргументи.

"Вчера (завчера - б. а.) беше на трибуните на местния стадион на приятелски мач между смесени футболни отбори на граничари и митничари с колегите им от службите на Капъкуле. Не изглеждаше притеснен, напротив", свидетелстваха още негови познати.

"Нямаме какво да коментираме, още повече, че не са ни известни подробности по случая", казаха официално от ръководството на митницата. 

В началото на тази седмица Костадинов си пуснал молба за отпуск за днес и утре. Не споменал обаче причините, по които възнамерява да отсъства. Една от версиите е, че е планирал да пътува.
"В трудовото му досие няма наказания, най-много някога да е имало дребна забележка, за която не знаем", допълниха още служители по внос-износа. 
Георгиев е женен, с две деца. "Съпругата му е банкова служителка, не знаем да има фирма и да се занимава с частен бизнес", казаха още негови колеги. 
Костадинов започва работа в системата на митницата от 1995-1996 г. и се задържа досега - нещо твърде необичайно при чистките във ведомството по внос-износа при всяка следваща власт.
От 1999 г.е несменяем зам.-началник, а последните две години бе и временен шеф до изтичането на всички възможни срокове да заема длъжността в началото на февруари т. г.

В началото на юни 2012 г. тогавашният шеф на агенцията Ваньо Танов заплаши с разформироване свиленградската митница, а всички служители бяха подложени на тест за лоялност. Костадинов бе един от малкото, които се представиха перфектно на теста. Негови колеги обаче си спомниха друго:

"Георги бе един от задържаните при операция на границата на
30 юни 2011-а По-късно обаче той бе пуснат, а срещу него не бяха повдигнати никакви обвинения".

Тогава при акцията на ГДБОП и отдел "Вътрешна сигурност" на МВР пунктът с Турция Капитан Андреево бе затворен за цели 5 часа, а цялата смяна гранични полицаи и митничари - настлани на земята и обискирани.

Сегашният арест се случва точно ден преди делото срещу 9-имата обвинени оттогава граничари и митничари да започне в Хасковския окръжен съд. Пред Темида по обвинение за вземането на рушвети от 6 май до деня на операцията трябва да се изправят 9 митничари.

Запознати разказаха, че за последните 12 години срещу Георгиев имало десетки сигнали, че покрива и пази контрабанди канали, както от т.нар. турско и китайско карго, така и канали за трафик на цигари и дрога.
Инспекторатът на агецията го е проверявал многократно, но така и не е установявал конкретни нарушения, извършени от Георгиев.

500 евро комисионна, за да минават наркотиците

Задържането на Георги Георгиев не е първият скандал, който свързва свиленградската митница с контрабандни канали.

През 2005 г. например инспекторатът на Агенция "Митници" прави проверка по сигнал от уволнен по-късно пловдивски митничар. Той твърди, че там работят контрабандни канали за стоки и за наркотици.

Запознати твърдят пред "24 часа", че в окончателния доклад имало и данни за източване на ДДС, което било извършвано през строителна фирма. Любопитното е, че за фирмата се говори, че е собственост на съпругите на митнически началници в Свиленград. Резултатите от проверката така и не виждат бял свят, а до кадрови промени не се стига.

През 2006 г. хасковската прокуратура се самосезира и започна проверка на публикации в сръбския вестник "Политика". В тях се твърдеше, че с камиони, собственост на началниците на митница Свиленград, се превозват контрабандни стоки и наркотици от Турция през България за Сърбия. Нe е известно да има решение и по този случай.

Бивши служители на Агенция "Митници", пожелали анонимност, припомниха вчера, че през 2011 г. депутат от ГЕРБ обяви публично, че разработката срещу ексшефа на митниците ген. Ваньо Танов започва точно заради контрабандата на свиленградската митница.

Депутатът заяви, че разследването тръгнало от ниските нива на митницата, но постепенно стигнало до най-високите. Малко по-късно Танов бе разработван от службите и се стигна до скандал, който обаче не го свали от поста. 
Редови митничари казват, че за първи път преди 4 години по всички митници, през които минават канали за наркотици, е била въведена и комисиона. По думите им тя е 500 евро, като срещу нея всеки може да прекара наркотик през митницата, а служителите просто не трябва да правят физическа проверка. Пакетите с дрогата се превозвали най-често в средата на контейнер с контрабандни цигари или друга стока.