Български ученици в топ 3 на света по математика

Животът

21-05-2014, 18:22

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Те се съревноваваха с над 1700 от най-обещаващите млади учени и иноватори от целия свят

Българските ученици Румен Данговски и Райна Гаджева спечелиха награди на Intel International Science and Engineering Fair (Intel ISEF) в категория Математически науки. Те представяха България на най-голямото предуниверситетско състезание за науки и инженерство в света.

Румен Данговски е на 18 години, от София и спечели второ място на Intel ISEF в категория математически науки. Момчето получи и парична награда от 1500 долара. Той учи в Софийската математическа гимназия. Добрата новина публикува списание "Обекти"

В проекта си Румен се занимава с алгебрични структури. Те са свързани с квантовата физика и имат най-различни приложения. Румен използва компютърни изчисления и математическа теория относно свойствата на PI-алгебрите и теорията на представянията.

Райна Гаджева спечели трето място в категорията математика и получава 1000 долара, както и специална награда от Американското математическо общество (AMS). Тя е на 18 години и е от Пазарджик.

Нейният проект е за покриване на квадрати с размер малко по-голям от цяло число. В проекта тя изучава броя на единичните квадрати, които са нужни са покриването на определен по-голям квадрат. Решение на този въпрос е намерено само в един случай, и това е отворен проблем, който е обект на интерес за много математици до ден днешен.

Българските ученици се съревноваваха с над 1700 от най-обещаващите млади учени и иноватори от целия свят.