ДСБ Варна: Преференциалният вот дава възможност да избереш своя евродепутат

Животът

21-05-2014, 15:11

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

Членовете и симпатизантите на ДСБ във Варна ще се възползват от преференцията и ще подкрепят именно Светослав Малинов

С помощта на преференциалния вот в неделя всеки избирател ще може да посочи своя предпочитан кандидат от листата и реално да го подкрепи за избирането му за евродепутат. Това заяви председателят на ДСБ - Варна Васко Василев в интервю за Дарик Варна. Той изрази съжаление, че през цялата предизборна кампания никой, включително и ЦИК, не акцентира върху възможността да се избира преференциално.

Преференцията означава, че мажоритарният вот може да се осъществи на практика. Реално всеки, който гласува и избере предпочитания от него кандидат, може да разчита, че той ще стане евродепутат, изтъкна Василев. Според него, ако на вота в неделя има няколкостотин преференции, всички ще се вслушат в тях и ще се помисли за промяна на законодателството в тази посока.

Ако се пусне бюлетина без отбелязана преференция, то гласът няма автоматично да се отчита за сметка на първия в листата кандидат, а за посочената партия или коалиция, обясни лидерът на ДСБ-Варна.

В бюлетината, с която ще гласуваме в неделя, номерата на кандидатите, чрез които ще се отбелязват преференциите, да бъдат оградени в кръгче вдясно. По този начин те ще се различават от квадратчето, предвидено за номерата на партиите и коалициите.

Ако един кандидат от Реформаторския блок спечели около 8000 преференции, той ще стане евродепутат, посочи лидерът на ДСБ - Варна. По думите му вторият в листата на Реформаторския блок - Светослав Малинов, със сигурност ще получи достатъчно преференции и ще стане евродепутат.

Членовете и симпатизантите на ДСБ във Варна ще се възползват от преференцията и ще подкрепят именно Светослав Малинов. „Така ще покажем реално, че ние искаме да има мажоритарен елемент. Ние не сме против никого, ние просто харесваме господин Малинов в листата. И това е нормално - всеки да има предпочитания" , убеден е варненският лидер на "тъмносините".

Във Варна Реформаторският блок ще бъде трета политическа сила, а обединението от 5 партии ще вкара двама депутати в Европейския парламент, смята Василев. Той определи предизборната кампания като изключително "черна". А Реформаторският блок е единствената политическа сила от сериозните, която не използва „черен пиар", категоричен е местният лидер на ДСБ.