Осъдените доживот без право на промяна вече могат да се жалват пред Евросъда

Новините

21-05-2014, 13:33

Снимка:

Varnautre.bg/Архив

Автор:

varna.utre.bg

Всичко от Автора

Пътят към оспорване на доживотните присъди без право на замяна в България е открит

Със забележителен обрат в своята практика Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) е приел, че доживотната присъда без право на замяна не отговаряла на изискванията за заменимост, дори когато съществува възможност за помилване от президента. Това съобщиха от Българския хелзинкски комитет, цитирани от news.ibox.bg.

ЕСПЧ се е произнесъл вчера по делото Ласло Модьор срещу Унгария. С него съдът намерил нарушение на Член 3 от Европейската конвенция за правата на човека по дело, в което жалбоподателят е осъден на доживотен затвор без право на замяна.

Жалбоподателят е осъден за три убийства, няколко грабежа, отвличания и други престъпления. Според Наказателния кодекс на Унгария от 1978 г., който от миналата година не е в сила, когато подсъдимият е осъден на доживотен затвор, съдът трябва да определи с присъдата дали и кога доживотният затвор може да бъде заменен. В случая с жалбоподателя съдът изрично е определил, че присъдата не може да бъде заменяна. Единствената възможност за замяна в подобна ситуация остава помилване от страна на президента.

През септември 2010 г., с решението си по делото Йоргов срещу България ЕСПЧ прие, че доживотният затвор без право на замяна в България не противоречи на Член 3 от Европейската конвенция за правата на човека, защото съществува теоретичната възможност присъдата на жалбоподателя да бъде заменена чрез помилване от президента.

Единствената разлика между ситуацията в Унгария и тази в България в този пункт е, че за разлика от Унгария, където доживотната присъда става без замяна чрез съдебно решение, в България съществува отделно наказание доживотен затвор без право на замяна.

Този забележителен обрат на практиката на ЕСПЧ през последните години премина през решението на Голямата камара по делото Винтър и други срещу Обединеното кралство от юли 2013 г., по което Съдът също прие, че доживотната присъда без право на замяна е нарушение на Член 3, ако единствената възможност за замяна е помилването по хуманни причини.

Забележително в решението е и постановеното по Член 46 от Конвенцията. Съдът подчертава, че тези негови решения, в които са намерени нарушения на ЕКПЧ, налагат на държавите-ответници не само изплащането на обезщетения, но и намирането на подходящи мерки под надзора на Комитета на министрите, които да бъдат въведени в националното законодателство, за да се прекрати съответното нарушение.

Така, за да приложи това решение на Съда, Унгария ще трябва с реформа (за предпочитане законодателна) да въведе механизъм за изследване на всеки индивидуален случай дали продължителното задържане като мярка почива на легитимни основания. Също така за осъдените на доживотен затвор трябва да бъде ясно какво е необходимо да направят и при какви условия, за да бъде подложена присъдата им на преразглеждане.

След Ласло Модьор пътят към оспорване на доживотните присъди без право на замяна в България е открит.