Междуетническо напрежение в Скопие след убийството на младеж

Сблъсъците между протестиращите и полицията продължават – 10 ранени, изпочупени витрини и коли

Най-малко десет души са ранени, а други 50 са арестувани при размирици в македонската столица Скопие, които започнаха, след като 19-годишно момче бе убито при свада от негов връстник етнически албанец, съобщава Mediapool.

Имало е блъсъци между македонската полиция и демонстрантите в района на кварталите "Гьорче Петров" и "Сарай" в Скопие,

За втори път след протеста в понеделник негодуващи македонци се опитаха да стигнат до населения с етнически албанци квартал "Сарай", но бяха спрени от вериги полиция.Стигна се до сблъсъци със силите на реда, които бяха подготвени да отразят атаките, след като през целия ден полицейското присъствие в района беше засилено.

Срещу органите на реда са били хвърляни камъни и метални предмети. Има ранени полицаи и изпочупени полицейски автомобили. Нападнати са били магазини, кафенета и ресторанти, за които се предполага, че са собственост на етнически албанци.

Полицията бе принудена да затвори пътя за автомобили от Тетово за Скопие и използва сълзотворен газ.

Въпреки че МВР съобщава за овладяване на протестите в македонската столица, отделни изолирани групи от младежи са продължили да буйстват по улиците на града през цялата нощ.

До сутринта в сряда в Скопие е имало запалени контейнери, разбити витрини на магазини и кафенета. Полицейското присъствие остава засилено.

Социалните мрежи бяха пълни във вторник с призиви за протести срещу насилието, етническите албанци и за справедливо наказание на убийците на 18 годишния Ангел Петковски.

Коментарите на официалните държавни и общински власти са, че след задържането на убиеца на младежа от "Гьорче Петров", 18-годишен етнически албанец, не трябва да се допуска ескалация на напрежението, която може да взриви и без това крехкото етническо равновесие в страната.

По първоначална информация албанецът се е опитал да открадне колелото на младежа и при последвалия скандал го е намушкал смъртоносно с нож.

Отношенията между албанци и македонци са обтегнати след седеммесечния конфликт през 2001 г. между правителствените сили и етническите албанци. Конфликтът бе прекратен с Охридското мирно споразумение, с което бяха дадени по-големи права на албанската общност.