Филм за "българската роза" Паша Христова на "Откритие 2014"

Днес от 18:30 ще се прожектира "Мистерията Паша", а утре зрителите ще видят филми за Емил Димитров и Вили Казасян

Тази вечер фестивалната програма на "Откритие 2014" е посветена на легендарната Паша Христова. Предложението към зрителите е първият биографичен филм за нея "Мистерията Паша". Автори на документалната лента са Емил Дилчев и операторът Валентин Николов.

Със сигурност няма българин, който да не е чувал песента "Една българска роза", обявена от Българското Национално Радио за песен на XX век. Неофициално песента, изпълнена от един от най-ярките гласове на България, остава и до днес музикалната визитка на страната ни.

Името на голямата българска певица се свързва най-вече с изпълнението на тази песен – образец в нашата поп музика. Шест години трае професионалната кариера на Паша, преди злополучната самолетна катастрофа през 1971 г. да прекъсне полета й във време, когато е устремена нагоре.

Как се стига от чертожничка в "Балканкар" до най-големите фестивални сцени в Европа? Авторите на филма „Мистерията Паша” разказват коя е Паша Христова и само с песента "Една българска роза" ли трябва да я помним.

Утре предложението към зрителите са два музикални филма от фонда на БНТ. Първият е за Емил Димитров и ще ни върне назад в годините на българския шлагер и на популярните песни "Нашият сигнал", "Ако си дал", "Моя страна, моя България", която също е една от песните на миналото столетие. Зрителите ще могат да си припомнят още много шлагери, които Емил Димитров изпя през творческия си път и събра в близо 30 албума.

Вторият музикален филм е за джаз музиканта, композитора, аранжора и пианиста Вили Казасян, направен за 60-тата му годишнина. Освен популярните композиции на Вили и емблематичните изпълнения на Биг Бенда на БНР, с който го свързват 38 години съвместен творчески път, публиката ще може да види също интервюта и други телевизионни изяви на популярния български музикант.

Началото на прожекциите на 21 и 22 май, са от 18.30 часа в Арт салона на Радио Варна.