Нашенец иска шведски затвор

Крими

21-05-2014, 06:48

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Салим Карабаджаков заявил, че предпочита да излежи наказанието си в скандинавската страна, където местата за лишаване от свобода били "по-хубави и по-топли"

Великотърновският окръжен съд разреши на 31-годишен мъж да изтърпи присъдата си от 18 години затвор в Швеция.

Пред магистратите Салим Карабаджаков заявил, че предпочита да излежи наказанието си в скандинавската страна, където местата за лишаване от свобода били "по-хубави и по-топли".

Мъжът бе осъден миналата година за убийство в Швеция. Двустранните спогодби му дали право да изтърпи наказанието в български затвор.

Присъдата му влязла в сила на 5 ноември 2013 г. Малко след това Салим кацнал със самолет в София, придружен от служители на шведските затвори и пробационната служба. От "Гранична полиция" обаче го освободили.

Причината - името му липсвало в информационните системи, а и нямало документ за предаването му на българските власти. Така той се настанил в жилището на родителите си във Велико Търново. Но на 16 април отново бил арестуван.

Шведските затвори са едни от най-луксозните в света. Преди да бъде екзекутиран иракският диктатор Саддам Хюсеин също пожела там да излежава присъда.