Морският бизнес не предлага адекватен стаж на студентите

Мисия Варна

20-05-2014, 18:06

Автор:

Александър Димитров

Всичко от Автора

Отказът на България от корабостроене е един от тежките ни проблеми

Морският бизнес отказва да предложи адекватен стаж на студентите. Това стана ясно по време на кръгла маса на тема "Българската морска култура и морските приоритети на Европейския съюз", която се  проведе във Варна, с участието на членове на ректората към Техническия университет и служители на Морска администрация. Целта на дискусията бе да послужи за бъдещи по-ефективни действия, свързани с използването на моретата, океаните и река Дунав като национален приоритет. 


Отказът на България от корабостроене е един от тежките ни проблеми, стана ясно от форума. Държавата ни сама се е отказала тази дейност още през далечната 1999 година със закриването на Варненската корабостроителница. Докато тук сме закривали заводи, в северната ни съседка обаче корабостроенето продължило да се развива и днес Констанца е без конкуренция, коментираха участниците.

На кръглата маса бяха обсъдени и много конкретни проблеми. От липсата на студенти, които да се интересуват от провеждането на мероприятието, до конкретни казуси. По отношение на правната култура в Морска администрация бе даден пример как през 2012 година е минал документ в който се казвало, че вълноломът нямал връзка с брега.

Стана ясно и че многото и добри проекти, които били създадени в Института по океанология и други подобни институции във Варна изобщо не виждали бял свят. Сред положителни неща пък бяха отчетени вложените над 1 милион лева в нови тренажори в Техническия университет.