Наградиха варненец с 4 месеца затвор за "бране" на дърва

Нарязаният един кубик дървен материал и моторната резачка, са отнети в полза на държавата

4 месеца ефективно наказание наложи Варненският районен съд на 35-годишен варненец за незаконна сеч. Преди обед на 7 ноември миналата година, С. Иванов е забелязан при обход на служители от Държавно горско стопанство – Варна да сече дърва от вида "цер" в землището на квартал "Аспарухово", без да притежава редовно писмено позволително за тази дейност. Подсъдимият е засечен да реже с моторен трион "Хускварна" немаркирани дървета от вида "цер".

Количеството на установените при проверката отрязани дървета се равнявало на 1 кубик дърва за огрев, на стойност 28 лева. За установената незаконна сеч на Иванов бил съставен акт. Деянието е извършено от него повторно. С влязла в сила присъда на Варненски районен съд през 2010 г. той е бил осъден, също за  незаконна сеч и извозване на дървета от горския фонд.

След постигнато в съдебна зала споразумение съдът му наложи наказание от 4 месеца лишаване от свобода, което да бъде изтърпяно при първоначален строг режим в затвор. Веществените доказателства по делото – моторния трион и 1 кубик дърва, се отнемат в полза на държавата.  Подсъдимият ще поеме и всички разноски по делото. Споразумението е окончателно.