Защо сервитьорките вземат два пъти повече от лекарите?

Парите

20-05-2014, 15:18

Снимка:

© Varnautre.bg

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

В България квалификацията, която притежаваш, не влияе върху цената на труда

Две обяви - такава търсеща лекар срещу заплата от 680 лева и друга - за сервитьорка срещу възнаграждение от 1500 лева, предизвикаха дебат по отношение на разликата в заплащането на висококвалифицирани специалисти и нискоквалифициран персонал.

"Става въпрос за цена на труд и в това отношение в България е пълна анархия. Опитахме се заедно със социалните партньори да поправим до някъде тази грешка, като започнахме от 2002 г. да договаряме минимални осигурителни прагове, които включват и заплащането", коментира казуса финансовият експерт Мика Зайкова в "Здравей, България", съобщи Нова ТВ.

"Понякога самите компании, които търсят работна ръка, си правят експерименти. За съжаление една сервитьорка няма да получи 1500 лева, въпреки че е обявено така. Това са трикове, за да се провери пазара", заяви от своя страна Иван Нейков, бивш министър на труда и социалната политика.

"Големият проблем е, че в България квалификацията, която притежаваш, не влияе върху цената на труда. Това е необяснимо, след като всички знаят какво трябва да се направи. Единственото стопиране на процеса идва от Министерството на финансите с вечния принцип "няма пари", на мнение е Нейков.