Галъп: Пълен паритет за БСП и ГЕРБ, Бареков и ДПС спорят за третото място

Новините

20-05-2014, 14:59

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Сред останалите партии най-реални шансове за присъствие в Европейския парламент запазват Реформаторският блок и АБВ

БСП и ГЕРБ стопиха електоралните разликите помежду си. При провеждане на избори за Европейски парламент днес, за Коалиция за България биха гласували 18,3% от избирателите, точно толкова биха подкрепили и партията на Бойко Борисов. За "България без цензура" биха дали своя вот 7,2% от имащите право на глас, а за ДПС – 7,1%. Това показва проучване на "Галъп Интернешънъл", направено между 8 и 15 май сред 1011 пълнолетни българи.

"България без цензура" изглежда сигурен участник в Европарламента, но трябва да се отбележи, че става дума за декларативни нагласи и точната прогноза е трудна, отбелязват от "Галъп”. ДПС остава с най-стабилни изгледи за третото място - като се вземат предвид онези, за които със сигурност може да се твърди, че ще гласуват.

Сред останалите партии най-реални шансове за присъствие в Европейския парламент запазват Реформаторският блок и АБВ. Подкрепата за Реформаторския блок е нараснала с 1,7% за месец. Коалицията през май получава 3,8% от гласовете на интервюираните.

Не се отбелязва динамика при "Атака", като "Атака" и НФСБ ще трябва да покажат значителна мобилизация, ако искат да прескочат бариерата. 44% от запитаните заявяват, че със сигурност ще гласуват. Една пета обявяват, че ще се възползват от възможността за преференциално гласуване. Данните не са прогноза за изборен резултат, а отразяват декларативни нагласи 10 дни преди датата на изборите, уточняват от "Галъп”.