Прокуратурата пробвала да разследва президента за държавно предателство

Новините

20-05-2014, 06:50

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Софийската градска прокуратура се ръководи от Христо Динев, който е свързан с ДПС

Предварителна проверка за държавно предателство срещу президента Росен Плевнелиев е образувал прокурор от Софийската градска прокуратура (СГП), съобщи "Капитал", позовавайки се на източници от дипломатическия корпус в София. Проверката е започнала по сигнал на Николай Бареков и е била възложена на ДАНС, а лично председателят на агенцията Владимир Писанчев е изпратил писмо до президентството, с което е поискал документи относно срещата му във Виена през март с изпълнителния директор на EVN Щефан Шишковиц. 

Поведението на градските прокурори е абсолютно необяснимо, предвид Конституцията, според която държавният глава има абсолютен имунитет и не може да бъде разследван. Предварителната преписката в крайна сметка е била прекратена след намесата на главния прокурор Сотир Цацаров.

Фактът, че лично Писанчев се е занимавал с проверката, показва, че става дума за проверка, в която са ангажирани високопоставени представители на правоохранителните институции. Прокурори от СГП коментираха, че образуването на предварителна проверка по глава първа от Наказателния кодекс (престъпления срещу правосъдието), и то за действия на държавния глава, няма как да стане без знанието поне на ръководството на градската прокуратура, пише "Капитал".

Преписката е била за престъпление по чл.103 от Наказателния кодекс: "който, изпълнявайки държавна служба или поръчение пред чуждо правителство или международна организация, умишлено ги води във вреда на републиката, се наказва с лишаване от свобода от десет до петнадесет години".

Софийската градска прокуратура се ръководи от Христо Динев, който беше избран за поста от Висшия съдебен съвет след предизвестен избор в началото на годината. Той е свързан с ДПС - в предишния парламент съпругата му беше личен съветник на депутата Четин Казак, който днес ръководи правната комисия в парламента. Градският прокурор наскоро скри информацията за това колко дела е разгледал Делян Пеевски, докато е бил следовател в следствения отдел на СГП.

Потърсен за коментар, Христо Динев казал пред "Капитал", че не може да говори, защото е в среща. От Върховната касационна прокуратура за заявили официално пред изданието, че проверка срещу президента няма. В същото време неофициално са потвърдили, че действително е имало такава преписка и тя е образувана по сигнал на Николай Бареков, като наблюдаващият прокурор е възложил проверката на ДАНС. След като главният прокурор Сотир Цацаров е научил за това, е разпоредил преписката да бъде прекратена.

От пресцентъра на президентството са отказали коментар, като неофициално са обяснили пред "Капитал", че случаят за тях е приключил.

През последните няколко седмици президентът е подложен на на постоянна атака от управляващите, отбелязва "Капитал". В началото на месеца с гласовете на БСП, ДПС и "Атака" беше създадена анкетна комисия, която да "разследва" срещата му с Шишковиц във Виена. Това също и не е първият случай, покрай който се вижда синхрон в действията на Николай Бареков и градските прокурори, пише "Капитал" и припомня случая с прокурорската проверка в печатницата в Костинброд преди година. Тогава Бареков успя да предава "на живо" процесуално-следствените действия, което стана причина за опорочаване на деня за размисъл, отбелязва "Капитал".