Доставяли опасна храна на депутатите и президента

Новините

19-05-2014, 14:02

Снимка:

© БГНЕС/архив

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

Резултатите са от проверка на Агенцията по безопасност на храните

Депутатите, служителите на администрацията в двете сгради на Народното събрание, президентът, вицепрезидентът и всички работещи в президентството могат да останат без храна. Тази новина от последните минути обяви на пресконференция изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) проф. д-р Пламен Моллов.

По сигнал инспекторите на БАБХ са проверили хранителния комплекс в сградата на президентската институция, който обаче снабдява с храна и сградите на парламента.

Проверката е показала сериозни нарушения по отношение на гаранциите за безопасност на предлаганата храна и това е довело до спиране временно на работата на този хранителен комплекс.

"Фирмата не може да гарантира сигурността и безопасността на тези, които се хранят", обяви Моллов и подчерта, че всяка една храна, за която няма гаранции за безопасност, е опасна.

Нарушения са открити и при самата подготовка на храната. Повече подробности за това дали е имало храни с изтекъл срок например обаче директорът на БАБХ не поиска да даде с обяснението, че той самият знае за това от пред и десет минути.

По отношение на това дали фирмата е частна или държавна Моллов предложи, че фирмата е частна.

Кухнята на въпросния хранителен комплекс се намира в сградата на президентската институция, там се приготвя храната, а след това се разпространява и в сградите на Народното събрание.

Проверката е в обект на президентството и започна в края на миналата седмица, загатна още Моллов, но не пожела да каже от къде точно е дошъл сигналът, но добави, че е от вътрешен човек.

Нарушение е имало и по отношение на оборудването за съхранение и приготвяне на храната, което не изключва и лоша хигиена.

Известното "депутатско" кюфте ще бъде спряно, докато не бъдат отстранени нередностите. Именно това е най-голямата санкция при подобно нарушение.

"Този случай е прецедент и аз самият бях леко изненадан", призна проф. д-р Пламен Моллов.

По-късно обаче от прессекретариата на "Дондуков" 2 опровергаха заявеното от Моллов.

Приготвянето на храната за държавния глава се извършва изцяло под контрола на Националната служба за охрана и процесът няма отношение към външни доставчици, се казва в изявление на президентството.

Подчертава се, че администрацията на президента няма абсолютно никакво отношение към обекта, стопанисван от Народното събрание, нито към негови доставчици на храни и хранителни продукти, визирани в проверка на Българската агенция по безопасност на храните.

Храна, приготвяна в посочения обект, не се доставя в Администрацията на Президента.

На "Дондуков" 2 изразяват недоумение от факта, че изпълнителен директор на национална агенция споменава президентската администрация в контекста на непроверени и недостатъчно прецизирани факти по проверка, която е в ход. /News.bg.