Военният магазин във Варна продава обувки на служещите на двойни цени

Животът

19-05-2014, 13:45

Снимка:

БНТ

Автор:

varna.utre.bg

Всичко от Автора

Във ведомствения магазин се предлагали по 52 лева, а в магазин в търговската мрежа - по 20 лева

Във Варна военнослужещи откриха в магазинната мрежа обувки, абсолютно еднакви с тези, с които се снабдява българската армия, но с голяма разлика в цените, съобщава БНТ. В специализирания магазин, от който униформените във Варна купуват служебните си обувки, те струват 52 лева, а в частен магазин се продават за 20.

Информацията e засечена от екип на БНТ във фейсбук профила на военнослужещия от Варна Иван Савов. Там той описва как със свои колеги решили да проверят слуха, че в търговската мрежа се продават обувки, абсолютно еднакви с техните служебни модели, но на много по-ниска цена.

Иван Савов – военнослужещ: В първия момент не повярвахме на тази информация, но дни след това решихме да отидем с колеги и да видим дали наистина е така.  Лично за мен изненадата беше огромна по простата причина, че видяхме същия модел, тип обувка на цена един път и половина по-ниска от тази за военнослужещи.

Заедно с Иван Савов екип на БНТ отива в магазина, който се намира на една от оживените търговски улици във Варна. Там открива два модела, които наистина са абсолютно еднакви със служебните чифтове, които носи – и производителят е един и същ. Разликата е само в цената, но затова пък е огромна. Тук струват 20 лева за чифт, а в служебния магазин военнослужещите ги купуват с чекове на стойност 52 лева и 20 стотинки. Защо при частника са толкова по-евтини?

Елеонора Панайотова – продавач-консултант:  "Знам, че бяха на 50 лева обувките и понеже вече няма номера и в наличност в склада ги няма, затова са намалени на 20".      

Обувките много се търсели на тази цена, казва момичето. А дали ще има ново зареждане?

"Казаха ми, че няма да има зареждане – въобще до този момент не знам, занапред не знам. Понеже и други хора са ме питали и други клиенти питат и аз питах в склада – няма", каза още продавачката.

Идва ред на въпросите – защо държавата купува на цени, които частният търговец може да си позволи да намали така драстично. Въпросите си задават и самите военнослужещи.

Иван Савов – военнослужещ: "Най-вече ни тревожи отношението към стоките, които би следвало да бъдат усвоявани от Българската армия и военнослужещите. Винаги сме се надявали и сме вярвали, че на армията се предлага добро качество на добра цена, за да имат повече самочувствие колегите. Но това, което забелязахме сега, говори точно за обратното и между нас си говорим, че няма как да няма начин цената за армията, която е един сериозен консуматор на тези продукти да бъде толкова висока и да бъде сравнима със стоките, които предлага търговската мрежа за луксозни мъжки обувки".

Екипът на БНТ не получил разрешение да снима във ведомствения магазин от който военните се снабдяват със служебните си обувки. Колегите на Иван Савов казват, че и дрехите там са на високи цени. Военослужещите се питат, дали държавата не може да договори с производителя значителни отстъпки за Българската армия. Те се надяват, че проверката, която е разпоредил по този сигнал министърът на отбраната Ангел Найденов, ще отговори на въпросите им.