Откриха най-мащабния римски паметник в Източна Европа

Животът

19-05-2014, 11:21

Автор:

varna.utre.bg

Всичко от Автора

Античният Нове е създаден през първата половина на II в. сл. Хр. по времето на император Траян

Най-големият римски паметник в Източна Европа беше открит официално край Свищов. След реставрацията, античният Нове вече приема посетители. Лентата на реставрирания град и римски военен лагер край гр. Свищов прерязаха кметът на града Станислав Благов и посланикът на Полша у нас - Н.Пр. Лешек Хенсел.  Сред възстановените археологически паметници от римско време, които могат да бъдат разгледани тук са Базиликата, Баптистерият и Принципията. Посетителският център и улицата на занаятите допълват представянето на обекта пред туристите и гостите на Свищов.

Тази година над 200 представители на реенакторски групи взеха участие в осмото издание на "Орел на Дунава". Те дойдоха от Румъния, Италия, Полша и България. Реенакторите демонстрираха разнообразни и колоритни древни обичаи и пресъздадоха мащабна историческа битка.

За основаването на града има различна информация. Още през 48 година тук е дислоциран VIII Августовски легион, а през 69 година с декрет на император Тит Флавий Веспасиан е определена и земята за бъдещия град на площ 44 хектара. Самият античен Нове е създаден през първата половина на II в. сл. Хр. по времето на император Траян. Тук, на брега на р. Дунав е бил разположен щабът на Първи италийски легион. Целта му е била да защитава границите на Римската империята от варварите. Градът не пада дори след като е обсаден от 70-хилядна армия на готите. Археологическите разкопки в района са започнали преди 50 години с участието на български и полски учени.

До момента Нове е най-добре проученият римски военен лагер по долното течение Дунава. По проекта са реконструирани две огромни сгради – едната е Щабът на легиона, заемащ повече от 7000 кв.м, а другата е Епископският комплекс от късноантичния период (IV-V в. сл. Хр.), когато Нове се превръща в един от големите центрове на ранното християнство. Целият античен град Нове е разположен на 17,7 ха, а реставрираните по проекта „Нове – сърцето на легиона“ Принципии и Базилика са с размери 485/365 м.

Базиликата сама по себе си е втората по големина на Балканския полуостров с размери 46 /24 м. Под и до нея се намират и са частично експонирани легионните терми, отново едни от най-големите по нашите земи, с размери от над 2 500 кв.м.