Смъртоносни забравени болести се завръщат у нас

Животът

19-05-2014, 10:44

Снимка:

n/a

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Заради неваксинирани деца отново може да избухнат епидемии от детски паралич, дифтерия, тетанус, морбили и коклюш

Опасни и смъртоносни болести като детския паралич, дифтерия, тетанус, морбили и коклюш може да се върнат у нас, след като са били изкоренени, предупреждава главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев, цитиран от в. "Преса". Опасността от полиомиелит идва от бежанци. Последният случай на детски паралич в страната е бил регистриран през 2002 г. На един доказан болен се смята, че има поне 100 заразени, които обаче нямат симптоми за парализа, обясни началникът на детското отделение в Инфекциозна болница в София д-р Атанас Мангъров.

Най-голямата епидемия в България от полиомиелит е регистрирана през 1958 г. с 10 000 доказани заразени. Реално болните обаче са били над 1 милион души. Вирусът на полиомиелита атакува двигателните неврони в гръбначния мозък, което причинява пълна парализа и крайниците атрофират. Когато са засегнати невроните, които отговарят за дихателната функция, пациентите спират да дишат. Другата опасна зараза, която може да стигне до страната ни е дифтерията. "В момента болестта е засечена в Украйна и Латвия и ако се натрупа повече неимунизирано население, можем да пламнем и ние", обясни д-р Кунчев.

Дифтерията причинява т.нар. круп или свиване на гърлото и болните умират от задушаване. През 2007 г. са регистрирани и два случая на тетанус, а заразените са деца, на които не е поставена нито една ваксина. Смъртността от заболяването е над 70%, но лекарите успяват тогава да спасят и двете деца. Инфекцията влиза в тялото през рана и образува токсин, който блокира интерневроните в гръбначния мозък. Това причинява силни гърчове, които може да продължат повече от час. По време на конвулсиите болният може да спре да диша, да скъса мускул или да счупи кост.

Коклюшът и морбили също са сред заразите, които отново се върнаха в страната. Причината е, че ваксината срещу магарешката кашлица създава имунитет едва на 5-6 години и на практика всички над 14-годишна възраст са изложени на риск. На всеки 10 години трябва да се прави реимунизация, но едва 10% от хората го правят.