Руснаци летят над България, ще я наблюдават от въздуха

Новините

19-05-2014, 08:44

Автор:

varna.utre.bg

Всичко от Автора

Румънски самолет с англичани на борда връща "визитата" с наблюдение над Русия

Руски инспектори ще извършат наблюдателен полет над България тази седмица в рамките на договора "Открито небе", а наблюдатели от Великобритания ще летят над Русия, съобщава Vesti.bg.

Това съобщи пред ИТАР-ТАСС началникът на руския Национален център за намаляване на ядрената опасност Сергей Рижков.

Наблюдателният полет над България ще се извърши от 19 до 23 май. Руски самолет за наблюдение Ан-30Б ще излети от летище Бургас, уточни Рижков.

Максималната далечина на полета ще бъде 660 км.

"Руският самолет за наблюдение ще изпълни полета по съгласуван с наблюдаемата страна маршрут, а българските специалисти на борда му ще контролират реда на използване на апаратурата за наблюдение и спазването на договора“, добави Рижков.

Той поясни, че полетът се изпълнява "с цел съдействие за по-голяма откритост и прозрачност във военната дейност на страните участнички в договора, както и за засилване на сигурността чрез укрепването на мерките за доверие".

В същия период британски инспектори ще извършат наблюдателен полет над територията на Руската федерация на румънски самолет за наблюдение АН-30.

Договорът "Открито небе" е подписан през 1992 г. В него участват 34 държави, припомня агенцията.

Наблюдателни полети се извършват над Русия, САЩ, Канада и европейски страни.

Основните задачи на „Открито небе“ са развитие на прозрачността, съдействие за наблюдаването на изпълнението на споразуменията в областта на контрола над въоръженията, разширяване на възможностите за предотвратяване на кризи и уреждане на кризисните ситуации в рамките на ОССЕ и други международни организации.