Референдум за основното образование

Новините

19-05-2014, 06:12

Снимка:

© Varnautre.bg/Архив

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Учители и родители гласуват онлайн кога да взимат диплома децата

Всички учители и родители ще могат да гласуват и да дават предложения кога да завършват децата основно образование. Допитването ще бъде онлайн. Учителите

 

ще могат да излагат мненията си чрез анкети, а родителите ще представят своите идеи чрез онлайн дискусионен форум, който ще бъде пуснат към сайта на образователното министерство. Това съобщи за „Монитор” просветният министър проф. Анелия Клисарова.

 

„Това е много важен въпрос, по който има противоречия и трябва да се проведе широко обществено обсъждане сред учители, родители, синдикати, граждани”, коментира тя. От години в обществото бе приета идеята основното образование да се завършва след 7-и клас, а гимназията да е разделена на два етапа. Клисарова обаче реши, че този модел трябва да се преразгледа. Сега основното се завършва след 8-и клас. Синдикатите от своя страна пък предложиха учениците да взимат диплома чак след 9 клас. Затова се обсъждат три варианта за завършване на основно образование след 7-и, 8-и или 9-и клас Докато този въпрос не се изчисти, няма да има и готов проект на закон за училищно образование, чието приемане се бави вече 8 години.

 

Допитването сред учителите за структурата на средното образование ще бъде на същия принцип, по който преподавателите по български език гласуваха миналата година за това кои произведения на българските класици да залегнат в учебниците. Педагозите от цялата страна ще попълват анкети, които ще бъдат разпространени чрез регионалните просветни инспекторати.

 

Кампанията ще се проведе през лятото, след провеждането на матурите и изнасянето на резултатите, обясни образователният министър.