С изложба на костюми музей "Владислав Варненчик" посрещна над 1700 гости

Животът

18-05-2014, 08:04

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

Залите на музея бяха изпълнени с хора, някои от които вече са превърнали посещението в Нощта на музеите в семейна традиция

Истински средновековни стражи в пълно бойно снаряжение посрещаха посетителите в десетото юбилейно издание на Европейската нощ на музеите.

Точно в 18.00 ч. в залата за временни експозиции бе открита изложбата "Български средновековни костюми", която сложи началото на вечерта. В нея са включени реплики и илюстрации на облекла от XIII – XIV в. , които разказват за външния вид на населението в България през този период – дребни боляри, граждани и селяни.
Облечена в едно от собствените си произведения, авторът на изложбата Калина Атанасова разказа на гостите за особеностите на българския традиционен костюм и начините на изработка. Много от илюстрациите, включени в изложбата, са правени по оригинални стенописни портрети на боляри, запазени в българските църкви. Портретите са почти неизвестни, тъй като голяма част от тях са в изключително лошо състояние, а някои са стигнали до нас единствено под формата на черно-бели снимки. Същевременно те са сигурно свидетелство за облеклото, накитите и аксесоарите, носени по времето на Асеневци и Шишмановци.
Част от атракциите в музея беше и истинско ретро фото, където малки и големи пробваха реплики на средновековна ризница, меч и щит и се снимаха с тях за спомен. Залите на музея бяха изпълнени с хора, някои от които вече са превърнали посещението в Нощта на музеите в семейна традиция.
Само за няколко часа, Парк-музей "Владислав Варненчик" бе посетен от 1720 души.