С деца на море - как да оцелеем

Животът

18-05-2014, 08:00

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Внимавайте със слънцето

Още няколко учебни дни и ваканцията за най-малките ученици започва. Със сигурност малчуганите стискат палци дните да се изтъркулят бързо, защото след това следва най-хубавият сезон - ваканцията. И макар на фона на майските градуси и порои лятото все още да изглежда мираж, всички чакаме с нетърпение почивката.
А какво по-хубаво от това да я изкараме на морето. Още повече, че само за няколко дни там малчуганът не само ще се сдобие със слънчев загар, но ще ви изглежда и с цяла година по-голям. В солената вода има над 30 минерала и микроелементи, а къпането в морето подобрява кръвообращението и снабдяването с кислород на цялото тяло. Слънчевите бани, направени с мярка, зареждат с витамин D, а едва ли има някой, който не е дишал йодните изпарения рано сутрин - истински еликсир за дробовете.
И все пак, внимание!
Колкото и да се изкушавате да "забравите" децата на пясъка до брега с часове, за да почетете на спокойствие, бъдете внимателни. Слънцето може да бъде и опасно за нежната детска кожа и затова "дозите" трябва да се увеличават постепенно. В първия ден от почивката оставете детето да поиграе не повече от 15-20 минути на открито и без сянка. След това постепенно увеличавайте времето до към 2-3 часа. Важното е да избягвате часовете между 11 и 17 ч, когато пече най-жежко, напомня д-р Весела Тодорова, педиатър в ХV диагностично-консултативен център (ДКЦ) в София. Когато остава за по-дълго време на открито, не забравяйте шапката на главата и му сложете лека, по възможност светла тениска.
Слънцезащитният крем е задължителен. Колкото е по-бяла кожата на детето, толкова по-висок трябва да е неговият фактор. Кремът се полага поне 30 минути преди излагането на слънце. А после трябва да се подновява след всяко къпане. Внимавайте за зачервяване по кожата, за по-необичайна активност или, напротив - сънливост, което да ви даде знак за алергична реакция към слънцето или пясъка на плажа, казва д-р Тодорова.
Памперсът на бебетата не е за предпочитане, защото много запарва, затова по-добре купете и на мъничето бански. Когато слабините се запотяват продължително време, може да се стигне и до гъбични инфекции.
И още - не забравяйте да карате децата да пият много вода и други течности, защото през топлото време организмът има нужда от повишен прием. Улисани в играта, те забравят за това и неусетно може да се стигне до обезводняване и претопляне. Правило за това какво количество да се пие няма, всичко зависи от това колко е активно детето и каква е обмяната на веществата му, каква е темпетаратурата навън, обяснява д-р Тодорова.
Ограничение за възрастта, в която да заведем бебето за първи път на плажа, няма. Е, разбира се, нека да е поне на 2-3 месеца. Но за най-малките сянката под чадъра е задължителна.
Изкушения на плажа
Когато решите да поглезите децата на плажа с хранителните изкушения, които се предлагат там, също бъдете внимателни. Само след 20-ина минути в жегата сандвичите с месо могат да докарат разстройство и повръщане. А за да избегнете третия сладолед или четвъртата студена напитка за деня, се опитайте да им отвлечете вниманието с игра, за да не изкарате остатъка от почивката с дете с температура и болно гърло.
На планина
Колкото повече родителите водят децата си на различни места, толкова повече се "тренира" и имунната им система. Планината винаги е добър вариант за почивка с дете - чист въздух и място за тичане и разходки. Ограничение за началната възраст, в която може да качим детето на по-висока надморска височина, няма. Но и в планината трябва да сме особено внимателни за слънцето и да не забравяме слънцезащитния крем.
По планинските пътеки опасностите са от насекоми и други пълзящи гадини.
Преди да хукнете да покорявате върха, намажете малчугана с репеленти. Има лосиони, които стават и за съвсем малки бебета. Само внимавайте да са без особен мирис, напомня д-р Тодорова. Има и предпазители, тип гривна, които могат да се сложат на ръката, и така отблъскват летящите гадини. А след като се приберете в хотела, прегледайте откритите части на кожата за зачервяване. Ако забележите следа от ухапване, сложете студен компрес. В случай на алергична реакция - потърсете лекар.
А ако изпратите детето на село, при баба и дядо, които гледат животни, най-голямата опасност са кърлежите. Задължително вечер тялото на малчугана трябва да се оглежда - тези насекоми се впиват най-вече в слабините и подмишниците.
След басейна - задължително душ
Първият лагер, на който отива порасналото вече дете, е време не само за създаване на прекрасни спомени. И да покаже, че може да се справя самостоятелно, за което предварително трябва да го подготвите.

Независимо дали ще отиде на море или на планина, със сигурност наблизо ще има някой басейн, в който няма как да не влезе. Обяснете му, че задължително след това трябва да вземе душ. Причината е, че дезинфектантът, с който се обработват басейните, може да раздразни кожата или чрез водата детето да се зарази с гъбички или стомашно-чревно разстройство, казва д-р Весела Тодорова, педиатър в ХV диагностично-консултативен център в София.
В чантичката с лекарства в багажа са задължителни медикаментите за понижаване на температурата, дезинфектант и лепенка за раните, гел против ухапване и хапчета срещу диария.