Сезонът за Спартак приключва, но агонията продължава

За новия сезон "соколите" имат отделени точно 0 хиляди лева

Отборът на Спартак 1918 ще изиграе последния си мач в "Б" група за сезон 2013/2014 г. Варненци вече запазиха професионалния си статут и направиха домакинството с Витоша (Бистрица) днес от 18 ч. на Коритото протоколно. Едва ли обаче ще има много хора в морската столица, които да се изненадат от евентуален неуспех на "соколите" в последния двубой. Спартаклии играят колебливо на собствен стадион, а основна причина за това е теренът, коментираха от клуба. Варненци нямат успех на Коритото близо два месеца, след като записаха домакински успех с 2:1 срещу Ботев (Гълъбово) на 22 март. Това обаче едва ли е най-важното, за което трябва да се притесняват ръководството на Спартак и феновете, които подкрепяха тима през пролетта.

Основният акцент на "страховете" в момента определено трябва да е лицензирането на клуба през следващия сеон 2014/2015г. Според шефовете, място за притеснения няма - "Спартак ще вземе лиценз", категоричен е председателят на УС на "соколите" Антон Фажев, въпреки че подобни индикации няма, поне не и на този етап. Все още задълженията към старите футболисти и институции остават висящи, а притесненията на обществеността Спартак да бъде пратен в най-долната дивизия са основателни.

Дори и да получи права за следващия сезон обаче, в Спартак отново трябва да градят отбор. Нов отбор. И то веднага. Как и по какъв начин...Антон Фажев знае. Или поне трябва да знае. Парите от Общината свършиха, а за новия сезон има отделени точно 0 хиляди лева. Но шефовете продължават да работят в посока привличането на нови и свежи пари от спонсори и мощни фирми. Предполага се, че пресните рокадите в УС и влизането на нов член в управлението на клуба в лицето на Димитър Енчев, са направени с тази цел. Голямата цел, която гонят в Спартак от доста време. "За едно ново светло бъдеще".

На всички, или поне на почти всички футболисти и нови личности в Спартак, дошли през зимата, договорите с клуба изтичат след края на сезона. Включително и на треньорския щаб. А след напускането на наставника Атанас Атанасов - Орела, за което той вече загатна, те със сигурност няма да останат в отбора. Затова няма, а и не трябва да има две мнения. Момчетата дойдоха и изпълниха целите, които им бяха поставени и за които им се платиха суми, невиждани в Спартак през последните 5 години. А може би и повече. Но те си ги заслужиха. С игра и брой спечелени точки оправдаха всяка изхарчена за тях стотинка.

Изненадващо обаче вратарят Петър Денчев сподели, че той и колегите му са работили "почти безвъзмездно" за каузата Спартак. Вярно е, че някои играчи пристигнаха в клуба от тимове в "А" група, а там възнагражденията са по-големи, но определено преди да се изказваш в тази посока трябва да си "свериш часовника". - "Рядко се случва подобен жест и той трябва да бъде оценен от цялата спартаклийска общност и целия град като цяло", каза Денчев по повод възнагражденията на колегите си.

Остава въпросът какво се случва с феновете. Тази групичка хора, която безрезервно подкрепяше тима през пролетта, и която допринесе за оставането на клуба в професионалния футбол. За никой не е тайна, че агитката на Спартак се завърна на Коритото заради една-единствена личност - Атанас Атанасов. Орела успя да обедини в една кауза фенове и футболисти, нещо, което отдавна не се беше случвало в Спартак.

Какво ще стане с феновете обаче, след неговото напускане? Дали каузата и идеите за борба на привържениците към определени личности и фирми от трибуните на стадион Спартак ще продължат? Предстои да видим на есен. Едно е ясно, след днешния последен мач: агонията в Спартак продължава. А светлина в тунела не се вижда. Притесненията на обществото клубът с 95-годишна традиция, какъвто е Спартак Варна, да остане само в дебелите исторически книги, продължават да са на дневен ред.