5 варненски музея с отворени врати в Нощта на музеите

Мисия Варна

17-05-2014, 07:26

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Това е 10-то юбилейно издание на европейската инциатива

Тази нощ, в събота срещу неделя 5 варненски музея ще приемат посетители при вход свободен до полунощ  в т.нар. Нощ на музеите.

За трета поредна година Военноморският музей във Варна ще се включи в европейската инициатива.Програмата започва в 18.00 ч. с демонстрация на стрелба със средновековно еднофунтово корабно оръдие. 
В 18.30 ч. ще започне концертът на Представителния духов оркестър на Военноморските сили, с диригент капитан III ранг Мирослав Трифонов. 
В „Училището за моряци” между 18.00 и 21.00 ч. посетителите ще имат възможност да се научат как се правят морски възли и как се мята хвъргало. А най-малките от тях ще направят своите първи стъпки в морячеството с морските пъзели.
В залата за временни изложби от 22.00 ще бъде прожектиран документалният филм на режисьора Костадин Бонев - „Вапцаров. Пет разказа за един разстрел".

Археологическият музей-Варна  пък ще се включи за първи път в 10-то юбилейно издание на европейската инициатива „Нощ на музеите“.
Като доброволци в събитието ще се включат членове на Съюза на екскурозоводите в България, които ще посрещат посетителите в залите на музея и ще представят пред тях древните съкровища на нашия град. Отново като доброволци, в инициативата ще участват и членове на СДРУЖЕНИЕ ЗА ИСТОРИЧЕСКИ ВЪЗСТАНОВКИ „ЧИГОТ“, ВАРНА. В залите на експозиция „Средновековие“ те ще очакват гостите на музея, облечени в дрехи от епохата на Второто българско царство и ще показват копия на средновековни оръжия.
Във вътрешния двор на музея ще се прожектира Кино, със специалното съдействие на "Арт На Тъмно Зона".

Музеят за История на Варна, съвместно с клуб "Палас" са подготвили специална програма за времето от 18.00 до 24.00 ч

За седма поредна година и Парк-музей „Владислав Варненчик”, филиал на Националния военноисторически музей, ще се включи в събитието. Там в 18.00 ч. в залата за временни експозиции ще бъде открита изложбата „Български средновековни костюми“. В нея са включени реплики и илюстрации на облекла от XIII – XIVв. Основната идея на автора и художник Калина Атанасова е да покаже външния вид на средните и нисши слоеве на населението в България през този период – дребни боляри, граждани и селяни.
Костюмите са проектирани след задълбочени проучвания на находки, писмени свидетелства, изображения, както и изкуствоведски, исторически и археологически анализи от периода. Част от тях представляват експериментални възстановки: чрез външно наподобяване на старинното изображение или от частична находка е реконструиран оригиналът. Друга част са изпълнени с детайлно спазване на оригиналните материали и технологии от това време.
Много от илюстрациите, включени в изложбата, са правени по оригинални стенописни портрети на боляри, запазени в българските църкви. Портретите са почти неизвестни, тъй като голяма част от тях са в изключително лошо състояние, а някои са стигнали до нас единствено под формата на черно-бели снимки. Същевременно те са сигурно свидетелство за облеклото, накитите и аксесоарите, носени по времето на Асеневци и Шишмановци.
В 19.00 ч. в залата за временни изложби ще отвори врати „Ретро фото”. За да усетят атмосферата на Второто българско царство, посетителите ще имат възможност да пробват реплики на средновековна ризница, меч и щит и да се снимат с тях.
До полунощ отворени за посещения ще бъдат и постоянната експозиция на музея, мавзолеят на крал Владислав и зала „Петър Димков“.

Ще работи и музей "Стара Варна", представяйки на варненци уникална колекция от стари фотографии на града.