Бюджетът на Варна за младежки дейности и спорт надхвърля този на министерството

Животът

16-05-2014, 16:27

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

Лилия Христова излезе с предложение да бъде инициирана национална дискусия по въпросите на доброволчеството

Бюджетът на Варна за младежки дейности и спорт надхвърля този на Министерството на младежта и спорта. Това съобщи в морския град Пламен Георгиев, експерт от Национален център за европейски младежки програми и инициативи по време на кръгла маса "Младежко доброволчество в спорта". Той посочи, че средствата, отделяни от министерството са около 800 000 лева, а бюджетът на общината за младежки дейности и спорт е близо милион и половина.

Във форума участваха Лилия Христова – директор на дирекция "Образование, младежки дейности и спорт", представители на неправителствения сектор и доброволци. Презентиран бе проекта и се дискутираха добри практики в сферата на доброволчеството.

Като основен пример бе посочена политиката на община Варна в сферата на младежките дейности. През настоящата година всички инициативи в тази насока са в подкрепа на кандидатурата на града за Европейска младежка столица 2017 година. Лилия Христова излезе с предложение да бъде инициирана национална дискусия по въпросите на доброволчеството, в която да вземат участие представители от 42-рото Народно събрание, неправителствени организации и институции. Пламен Георгиев подчерта, че само във Варна доброволчеството е регламентирано като елемент на неформално образование.

Нора Стефанова, представител на неправителствения сектор, наблегна на факта, че реализирането на най-големия младежки фестивал "Фън сити" и "Седмицата на движението" щяха да бъдатневъзможни без помощта на над 100-те доброволци от Общинска младежка доброволческа служба.

През 2013 г. 20 неправителствени организации приеха 103 доброволци чрез Младежка доброволческа служба. В летните доброволчески стажове се включиха 97 души. Те полагаха безвъзмезден труд в 12 институции в града. Насърчава се и развитието на доброволческите дейности в спорта на територията на Варна. В организацията на Световните работнически спортни игри, например, на които градът беше домакин и в които участваха над 3000 състезатели, се включиха около 50 доброволци. Т.г. по време на Международната ветроходна регата “Тол шипс” за каузата работиха повече от 80 доброволци, предимно от варненските университети. Без помощта на доброволците не биха се провели и осъществили много спортни, културни, младежки, социални, екологични и много други инициативи и прояви.

Доброволческата дейност в община Варна все повече се утвърждава не само като форма на социално участие, но и като професионален опит и лично усъвършенстване в различните сфери на живота, стана ясно още по време на форума.