Изграждат 650 метра тротоари в "Аспарухово"

Животът

16-05-2014, 12:51

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

Общата стойност на проекта е 36 000 лв., като се очаква при добри метеорологични условия строителните дейности да приключат до месец.

Над 650 метра тротоари с ширина 1,5 м ще бъдат изградени пред входовете и около оградите на ЦДГ "Пинокио" в "Аспарухово". В жилищният комплекс "Дружба" са налични единствено алеи, по които пешеходци, велосипедисти и автомобили се движат заедно. Липсата на тротоарна мрежа и ограничения за паркиране на моторните превозни средства около детската градина представлява реална опасност за инциденти с пешеходци, предимно деца. Това са констатациите на служителите в дирекция "Устройство на територията" в района, разработили проекта за реконструкция на пътната настилка в района.

Новите тротоари се реализират от местната администрация със средства по проекта MOBISEC 2013 - Мобилни инициативи за устойчиви европейски общности", съфинансиран от Генерална дирекция "Мобилност и транспорт" на Европейската комисия и от Община Варна, с цел повишаване безопасността по улиците на града и популяризиране на велосипедния транспорт.

Строителните дейности вече са в ход и обхващат оковръстното пространство на съществуващите детски градини както на основната сграда, така и на близкия филиал. Ще бъдат положени 500 кв.м асфалт, 656 м бордюри и монтирани 220 броя ограничителни колчета за възпрепятстване паркирането на автомобили, обясни арх. Стамена Тунчева, "Участъков архитект". Общата стойност на проекта е 36 000 лв., като се очаква при добри метеорологични условия строителните дейности да приключат до месец.Това е поредният от започнатите редица проекти, свързани с подобряване на инфраструктурата, коментира кметът на района Йордан Николов. Той припомни за изграждащата се вече велоалея от Аспарухов мост до парка и положените преди дни нови повдигнати пешеходни пътеки по ул. "Народни будители". Предстои цялостно преасфалтиране на отсечка от т.нар. местен път ІІІ от Галата към Ракитника, както и обновяването на няколко детски площадки в квартала.