Много пара в свирката

Министър тук, министър там. Всъщност навсякъде. Дали заради дъждовната пролет, но като заваляха министри, та цяло правителство се изсипа днес и утре във Варна. Щеше да е прекрасно, полезно и поучително, ако не беше чак толкова предизборно. Какво пък толкова, всички го правят. Кой с четвърта "първа копка" на несъстоял се завод, кой с новички булеварди току преди вота, кой с цял ферибот.

И сега правителственият рейд щеше кротко да влезе в предизборната идилия, ако не беше един пропаганден материал, разпоространяван от БСП-активисти тези дни из Варна. Според листовката именно това правителство, за 11 месеца, започнало да променя Варна. Към по-добро.

Цялата тази "промяна" обаче не е нищо повече от пара в свирката, която издухват към Варна настоящите управляващи. Варна има нужда от работни места, инвестиции, нова инфраструктура. Колко от щедро прокламираните 51 милиона, засега само обещани на Варна, ще осигурят това?

Започналите ремонти в града са за сметка на общинския бюджет и европроекти, състояли се въпреки сегашните управляващи и местните им фаворити. В същото време държавата отказва да реши важни за Варна проблеми, за които от нея се иска само административна благословия и нито лев инвестиция - областна администрация подмина с мълчание искането на държавни парцели да се направят места за паркиране до Морската градина, РДНСК спря проекта за паркинг на булеварда между "Акациите" и "Делфинариума", а инатът около прекрояването на неизползваното първо кейово място на пристанището си е направо в графа Местни избори 2015.

Почти театрална беше срещата с туристическия бизнес преди седмица на вицепремиер Бобева, след която като чисто нова й беше представена идеята за покриване на Английския двор на Археологическия музей - проект, отдавна залегнал като приоритетен за еврофинансиране в общинския Интегриран план за градско възстановяване и развитие. Посещението на министър Бобева беше очевидно набързо режисирано за миналата неделя, защото тя отсъства от днешния рейд на правителството поради служебни ангажименти зад граница. Затова пък колегите й са тук. Училища и абитуриенти, пристанище и флот, химия и зравеопазване - няма тема, която да не е впрегната в предизборния ПР на управляващите.

От същия сценарий са и "онези" уж варненски 51 милиона: за ремонт на Спортна зала, в която май няма да има елитен волейбол догодина, за градежа на съдебната палата, който се оказа потънал в съдебни процедури, за нов факултет на университета, чийто ректор беше министърът на образованието, за преместване на пристанището, чийто шеф сега е министър на транспорта.

Същият шеф, който само преди 3 години беше категорично против кейове в Максуда. Ето точен цитат на Данаил Папазов за порта в Максуда от обсъждане на проекта на 11.3.2011: "Преди месец в Истанбул колегите от Констанца представиха проект за нов терминал, който ще бъде построен на изкуствен остров навътре в морето. Инвестицията е за 1 млрд. евро. Когато всички се борят за повече товари, търсят начини да са по-навътре в морето, за да обслужват по-бързо и лесно корабите, ние искаме да наврем нашето пристанище в най-голямата дупка".

Кога бяхте откровен, министър Папазов? Пред колегите си преди 3 г. или когато гласувахте 15 милиона за един безсмислен проект?