Компютърна програма влезе в борда на директорите на компания

Животът

16-05-2014, 08:54

Снимка:

alternews.com

Автор:

varna.utre.bg

Всичко от Автора

Алгоритъм имал право на глас и взима сам решения, но не може да говори

Компания за рискови капиталовложения в Хонг Конг определи робот, който на практика е компютърна програма, за член на борда на директорите, пише Motherboard, цитиран от "24 часа". Алгоритъмът, наречен VITAL, е пълноценен член с право на глас и дава мнение при взимането на ключови инвестиционни решения.

Специализираното онлайн издание Motherboard се е обърнало с молба за интервю с новия директор, но от фирмата Deep Knowledge Ventures са отговори, че VITAL няма как да разговаря, тъй като няма глас, а комуникира по друг начин. Засега това изглежда повече като рекламен трик и новият член на борда на компанията вероятно не е нищо повече от софтуер, който анализира информация, коментира изданието. Възниква въпросът обаче какво ще се случи, когато роботи са в състояние да анализират всяка перспективна млада компания, да проучват пазара и да взимат самостоятелно инвестиционни решения. Върху този вид способности на машините вече се работи и те дори може да са по-добри от хората.

Говорителят на фирмата Ашли Хайланд посочва, че бордът ще влага финанси само в компании, които имат одобрението на VITAL. Разработчикът на алгоритъма Андрю Гража обяснява, че софтуерът вече е преминал от етапа „помощник при взимане на ключови решения“ към етап „система, която взима решения и има правото да гласува“. До момента VITAL е помогнал за инвестицията в две компании, едната от които се намира в Балтимор, САЩ. Нейният изпълнителен директор Алекс Жаворонков казва, че не е разговарял с VITAL, но че по време на контактите му с Deep Knowledge Ventures, хората от компанията са се държали така сякаш алгоритъмът е човек.