Предизборно ДКЕВР "откри" хиляди нарушения на ЕРП-тата

Парите

15-05-2014, 08:13

Снимка:

© Varnautre.bg/Архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Новите одити показали, че дружествата са надвишили неправомерно разходите си с общо 818 млн. лв.

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) изненада с отклоняваща вниманието маневра. Заобикаляйки горещата тема "отнемане на лицензи", регулаторът вчера извади бомбастични "разкрития" за огромен брой нарушения, допуснати от трите електроразпределителни предприятия на ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго-Про" през 2008 - 2012 г. След 4-месечен одит, предизвикан от жалби на граждани, за петгодишния период са установени близо 2700 нарушения в трите ЕРП, съобщи председателят на ДКЕВР Боян Боев.

"За всяко от тези нарушения регулаторът предстои да състави акт и да наложи глоба, която по закон варира от 20 000 до 1 млн. лв. Сами можете да сметнете, че това прави минимум 50 млн. лв. за трите ЕРП-та", обясни на медиите Боев. Той каза, че не е изключено след тези одити регулаторът да започне процедура за отнемане на лицензиите и на разпределителни дружества, каквато вече тече срещу електроснабдителните предприятия на ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго-Про".

Повечето току-що "открити" нередности всъщност са ни познати още от проверките и одитите, правени по нареждане на премиера Бойко Борисов през 2010 г., а после и през 2012 г., когато чуждите инвеститори пак бяха заплашвани с отнемане на лицензи и с милионни глоби. Става дума за обвиненията, че ЕРП-тата са изнасяли дейности и са ги възлагали на свързани фирми, че са допускали доставка на некачествен ток и че са отчитали данните на електромери за по-дълъг от установения 30-дневен срок (което миналата зима доведе до високи сметки, протести и оставка на кабинета "Борисов"). Тази практика бе прекратена от енергодружествата още тогава.

Новите одити показали, че дружествата са надвишили неправомерно разходите си с общо 818 млн. лв. Шефът на ДКЕВР обясни, че през 2008-2012 г. трите дружества са отчели 220 млн. лв. повече приходи от утвърдените от ДКЕВР, а в същото време технологичните им загуби са били по-ниски от заявеното с 405 млн. лева. Вместо да отчетат по-големи печалби, трите компании използвали спестените пари за увеличаване на административните разходи, в т.ч. мениджърски заплати, наемане на консултанти и др. "Всички цифри водят до ощетяване на потребителите. Това се отразява върху крайната цена, води до по-ниска печалба на акционерите в тези дружества, както и до по-нисък корпоративен данък за държавата", подчерта председателят на регулатора Боян Боев.

Парадоксалното е, че разходите и приходите на енергодружествата се одобряват именно от ДКЕВР за всеки годишен регулаторен период и на тяхна база се формират и цените. Защо евентуални нередности не са били открити при ежегодните прегледи при определянето на цените, вчера не бе съобщено.

Огромната бройка на нарушенията всъщност идва от банални нередности при подмяна на електромери - 1088 за ЧЕЗ, 349 за ЕВН и 320 за "Енерго-Про". Техните клиенти са общо над 5 милиона. Боев посочи, че хората масово се оплаквали от некачествен ток, който развалял уредите им, като даде пример със село Мировяне, където над 500 жители подали оплакване.

По повечето "нови" констатации за доста далечния вече период 2008 - 2012 г. виновните фирми вече са проверявани и са им налагани глоби. Предни години те бяха проверявани от НАП, Сметната палата, Комисията за защита на потребителите, прокуратурата, Агенцията за финансова инспекция, Института по метрология и др.

Пред "Сега" бившата шефка на Агенцията за държавна финансова инспекция Теменужка Петкова коментира, че разходите за свързани фирми и възлагането на поръчки на такива фирми например формално не е нарушение на закона, а заобикаляне. "Миналата година ние ги глобихме за това, че не са провеждали търгове, а не че са възлагали на свързани фирми", уточни тя. "Нарушават регулаторните условия, ценовата рамка", отсече обаче Лиляна Младенова, настоящ член на ДКЕВР.

От ЕВН вчера директно обещаха на ДКЕВР среща в съда. "Желанието на ЕВН е да се представи пълната истина и няма да се оправдаваме за извършеното в множеството решения", каза шефът на ЕВН за България Йорг Золфелнер. Той обеща, че компанията ще представи своето становище пред съда, "защото е видно, че няма да има дискусия".

"Защо да нямаме?", възкликна Боян Боев при въпроса дали ако се наложи, ДКЕВР има възможност да води 2700 дела едновременно. Той добави, че всяко възражение ще бъде разгледано поотделно и ще бъде взета предвид сериозността му.

Според ЧЕЗ описаните в доклада нарушения са отстраними. В изявление до медиите изпълнителният директор Стефан Апостолов коментира, че те се дължат на натиска за минимални разходи и "намаляващ финансов ресурс на дружеството в резултат на неблагоприятни за ЧЕЗ "Разпределение България" ценови и други решения на ДКЕВР, постоянни кражби и посегателства над съоръжения".

ПРОЦЕДУРИ

Вчера се разбра, че до 15-20 дни ДКЕВР ще приключи с изготвянето на актовете за установяване на административни нарушения срещу трите електроразпределителни дружества. След това документите ще бъдат изпратени до потърпевшите и те ще имат 3 дни да отговорят на всеки акт. После комисията ще се запознае с възраженията, а накрая ще изпрати наказателни постановления за глоба. Това означава, че всички съществени действия на регулатора ще бъдат отложени след изборите. "Нека не изпреварваме събитията, имаме работа още около месец", каза председателят на ДКЕВР по повод на вече отворените процедури за отнемане на лицензите на трите електроснабдителни компании. Той добави, че решение ще има между 15 и 25 юни.

ПОГЛЕД ОТВЪН

"България отново удря по чужди инвеститори". Така "Уолстрийт джърнал" озаглави статия за определението на КЗК срещу таксите за наем на стълбовете, които ЕРП-тата у нас искат от кабеларките. Изданието припомня, че дружествата са заплашени да останат без лицензи, и допълва, че ЕК, дипломати и самите компании са изразили опасения, че такъв ход би имал единствено политически мотиви, за да събере подкрепа сред избирателите преди евровота. Най-лошият сценарий пък би бил, ако българските власти отнемат лицензите и национализират компаниите, а накрая ги продадат на изгодни цени на "приятели", се отбелязва в статията. Изданието цитира и главния изпълнителен директор на ЧЕЗ Даниел Бенеш, който казва, че ситуацията е с политически оттенък и очаква тя да се успокои след изборите. "И по-лоши моменти сме имали там", добавя той.