Представиха книгата „120 години битки за футболна Варна (1894-2014)”

Спорт

14-05-2014, 12:47

Снимка:

narodensport.eu

Автор:

Варна Утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

120 години от появата на първата футболна топка във Варна

В творбата има доказателства, че на днешния ден преди 120 години се е появила първата футболна топка в България, т.е във Варна

Книгата „120 години битки за футболна Варна (1894-2014)” с автори Стефан Янев, Димчо Димитров и Иван Карабаджаков беше представена официално в Градската художествена галерия във Варна. В творбата има доказателства, че на днешния ден преди 120 години се е появила първата футболна топка в България, т.е във Варна. Събитието се случва в двора на Държавната мъжка гимназия „Фердинанд I” (днешната Градска галерия), когато швейцарският учител по физическо възпитание Жорж дьо Режебюс провежда и първия футболен мач у нас.

Книгата документира стотици дербита между десетките варненски отбори. Особено приятни са спомените и оценките на преките участници – играчи, треньори, ръководители, запалянковци, журналисти... Авторите се спират сравнително по-обстойно на титлата на Владислав от 1926 година. Уникалното четиво запълва поредното празно квадратче от „менделеевата” спортна таблица на Варна. Тя не е само разказ за футбола, а чрез него отразява и част от многоликия живот в черноморската ни столица през описваните години.

„120 години битки за футболна Варна (1894-20140)” може да се полза и като архив от Българския футболен съюз. Според авторите, в БФС нямат толкова подробна информация за варненския футбол. Идеята за създаването на творбата пък се появила преди три години. „През 1962 година е излъчено първото варненско дерби между Спартак и Черно море по телевизията”, съобщи варненският футболен статистик Иван Карабаджаков.

В книгата са включени четири глави, в които е документирано почти всичко случило се във варненския футболен живот, от различни гледни точки. „Което липсва, не е толкова важно. Другите варненски отбори не са били лидери, като Тича и Владислав. Информацията за първите години на миналия век е оскъдна, събрахме какво успяхме”, обясни единият от авторите Димчо Димитров.

От другата седмица книгата ще бъде пусната на пазара, като тя е на цена от 12 лв. Разпространява се от издателство „Славена”.