Псуването - полезно за здравето

Животът

14-05-2014, 09:42

Снимка:

n/a

Автор:

varna.utre.bg

Всичко от Автора

Ругатните ни помагали при стрес и болка

Умереното псуване е полезно за здравето, обявиха учени от британския университет Кийл след дългогодишни изследвания. “С ругатните освобождаваме напрежението, но поведението ни товари тези отсреща и респективно те трябва да отработят своите емоции, при което се получава верижна реакция. По-добре да се занимаваме с рисуване или музика”, каза пред “Труд” психоложката Ани Владимирова.

Чрез серия от експерименти, включващи занимания с агресивни компютърни игри и държане на чаша с ледена вода, те установили, че ругатните при стрес и болка ни помагат да си контролираме емоциите и да понасяме болка. “Когато станем по-емоционални вследствие на стрес или болка, само псувните могат да ни накарат да се почувстваме по-силни и да се справим с изпитанието”, заявил шефът на изследователския екип - д-р Ричард Стивънс. Той обяснил, че изграденият стереотип за хората, които псуват, че са слабо образовани и невъзпитани, няма нищо общо с истината.

“Важно е да не се прекалява с псувните, защото тогава благотворното въздействие върху емоциите се притъпява”, допълва Стивънс.