Безпилотни самолети дариха САЩ на Българската армия

Животът

14-05-2014, 08:39

Автор:

varna.utre.bg

Всичко от Автора

Преди месец безвъзмездно получихме и бойна техника на стойност 25 милиона долара

Пореден подарък получи Българската армия от САЩ, пише "Стандарт". Вчера стана ясно, че са ни изпратили две безпилотни летателни системи тип RQ-11 Raven.

Самолетите без пилот на борда, по-известни като "дрони", струват приблизително 3 млн. щатски долара, информират от Министерството на отбраната. Те са 130 см широки и едва 109 см високи, практически са невидими за радарите, поясняват военни експерти. Те могат да бъдат ползвани незабелязано за наблюдение на обширни пространства и например да дават информация на пехотата какво точно ги очаква няколко километра напред. Практическите ползи от тях са неизмерни, обясняват специалистите. Автономните летящи апарати могат да се ползват и дори за снабдяване с храни и медикаменти за селища и райони, откъснати от света след бедствия. "Дроните" могат и да измерват радиация или наличието на опасни вещества, да анализират облаци прах от вулканични изригвания.

Моделът, подарен ни от САЩ, е на въоръжение от 2002 година и е най-разпространеният безпилотен самолет в света. Тежи под 2 кг и може да лети до 90 минути във въздуха с между 45 и 97 км/ч. Управлява се дистанционно от 10 км разстояние.

Преди по-малко от месец САЩ дари на Българската армия техника на стойност 25,6 милиона щатски долара. Контингентът ни в Афганистан ще получи девет бронирани бойни автомобила "Текстрън Гардиън", както и специализирана линейка.