Първа присъда за клевета във фейсбук

Новините

14-05-2014, 07:40

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Наказанието е прецедент, защото досега българските съдилища наказваха само реч на омразата в социалната мрежа.

Млада жена от Пещера бе осъдена да плати 3500 лв. глоба и две обезщетения по 7500 лв. за клевета във фейсбук. Присъдата е на Районния съд в града.

Наказанието е прецедент, защото досега българските съдилища наказваха само реч на омразата в социалната мрежа. Така на 10 месеца условно бе осъден създателят на страницата "Клане на цигани". Има и присъди за клевета в интернет, но не и във фейсбук.

Осъдената за клевети жена от Пещера работела за българско семейство в английския град Нюкасъл. Съпрузите наемали хора за почистване на частни домове, заведения и офиси в града. Жената работила за семейството от февруари до декември 2012 г., когато напуснала по собствено желание.

През януари следващата година във фейсбук се появил отзив за бившите работодатели. "Викат на работа жени от България, но въпросната госпожа използва хората, като ги експлоатира, а в същото време не им плаща, в момента е натрупала задължения", пишело в социалната мрежа. Подобни твърдения обидили съпрузите, те поискали извинение във фейсбук, но не го получили. 
"Делото на втора инстанция ще се води от нашата кантора. Някой е използвал профила на жената. Няма как да се докаже, че тя е писала това, без да има електронен подпис", е тезата на адвоката на осъдената Марин Марковски.

"Присъдата е правилна и ако бъде потвърдена, ще се сложи край на безотговорното поведение на хора, които не си дават сметка, че трябва да спазват правилата", коментира Ташкена Колчева, адвокат на бившите работодатели.